.

Italia a relaxat restricțiile anti-Covid de la 1 mai

De la 1 mai, Italia a renunțat la certificatul verde, în timp ce obligația de a purta măști în multe locuri la interior rămâne în vigoare, cel puțin până pe 15 iunie. La locul de muncă, folosirea măștilor de protecție va fi doar „recomandată”, arată agenția italiană ANSA, citată de Rador. Noile măsuri marchează drumul spre ieșirea din criza sanitară, păstrând totodată o mare prudență.

Până pe 15 iunie, purtarea măștii FFP2 va rămâne obligatorie în transportul public local și pe distanțe lungi, în cinematografe, teatre, localuri de divertisment și muzică live și pentru toate evenimentele și competițiile sportive la interior. La fel va fi și pentru angajații și vizitatorii spitalelor și unităților de sănătate, inclusiv căminele de bătrâni.

La alte locuri de muncă, însă, aceste dispozitive de protecție vor fi doar recomandate, ca și pentru angajații administrației publice în locuri potențial aglomerate, precum coada la cantină sau în lift. Ministrul Sănătății, Renato Brunetta, a invitat administrațiile să dea prompt indicații pe această temă.

În ceea ce privește sectorul privat, rămâne la latitudinea companiilor individuale să reînnoiască sau să redefinească protocoalele și acordurile. Măștile sunt recomandate și de episcopi la liturghie și pentru ceremoniile bisericești. De asemenea, noile reglementări recomandă să se aibă întotdeauna la îndemână masca de protecție pentru a fi purtată în caz de aglomerație, de exemplu în magazine sau centre comerciale.

La 1 mai, certificatul verde a fost arhivat definitiv, cu singura excepție pentru intrarea în căminele de bătrâni (cel puțin până pe 31 decembrie). Certificatul verde nu mai este obligatoriu, chiar dacă virusologii invită cetățenii să finalizeze ciclul de vaccinare. „Astăzi, mulți nu fac a treia doză și acest lucru aduce probleme, în special pentru anumite grupe de vârstă și anumite patologii”, a spus subsecretarul pentru Sănătate, Pierpaolo Sileri.

Obligația de vaccinare pentru persoanele de peste 50 de ani, oamenii legii și sectorul școlar rămâne în vigoare până pe 15 iunie: aceste categorii, dacă nu se vaccinează, vor continua să suporte amenda de 100 de euro. Vizitatorilor la căminele de bătrâni și profesioniștilor din domeniul sănătății li se va cere în continuare să finalizeze ciclul de vaccinare primară, precum și dovada unui test sau vaccinarea cu trei doze, până la 31 decembrie.

Munca la distanță a fost prelungită până pe 31 august, chiar și în absența acordurilor individuale pentru angajații din sectorul privat. Astfel, posibilitatea de a continua în smart working se prelungește cu încă două luni, față de data de 30 iunie indicată în decret.

Rămâne obligația purtării măștilor în învățământ, chiar dacă numai chirurgicale, până la sfârșitul anului școlar, „cu excepția copiilor de până la șase ani, pentru persoanele cu patologii sau dizabilități incompatibile cu utilizarea dispozitivelor menționate anterior și pentru desfășurarea activităților sportive”.

Passenger Locator Form (PLF), formularul folosit de autoritățile sanitare pentru călătorii, pentru oricine dorește să intre în Italia sau să plece în străinătate, expiră. Prevederile pentru sosirile din țări străine, care includ certificatul verde sau un test rapid, au fost prelungite până la 31 mai.

Italienii nu mai sunt nevoiți să poarte măștilor pe stadioane, dar nu și în sălile de sport. Acestea rămân obligatorii până pe 15 iunie în cinematografe, teatre, locuri de divertisment și muzică live. Masca nu mai este obligatorie nici în magazine și centre comerciale, dar și la toate evenimentele în aer liber.

Pe 15 iunie, Italia își va lua rămas bun de la măști în interior. Totodată, odată cu sfârșitul anului școlar va expira și obligația purtării măștilor în școli. La aceeași dată va înceta și obligația de vaccinare pentru persoanele de peste 50 de ani, forțele de ordine și lucrătorii din învățământ. Smart Working va expira pe 31 august, în timp ce pe 31 decembrie obligația de vaccinare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și lucrătorii din spitale și cămine de bătrâni, când vor fi eliminate și vaccinarea obligatorie sau testul pentru a vizita căminele de bătrâni. /www.edupedu.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate