.

Laurențiu Nistor: Solicităm Guvernului PNL să susțină ITI în Valea Jiului, să fie prezenți în județ, așa cum a fost Guvernul PSD

Valea Jiului este parte a unor proiecte europene de anvergură, menite să sprijine economic zona. Astfel, pentru județul Hunedoara, în cadrul programului Investiții Teritoriale Integrate – ITI, bugetul total preconizat este de circa 1,5 miliarde euro.

Proiectul a prins contur în guvernarea PSD, perioadă în care s-au făcut și primii pași consistenți, incluzând și vizite ale miniștrilor PSD în zonă, cu discuții aplicate și strategii concrete.

Cert este că, în urma negocierilor, PSD a reușit să includă Valea Jiului pe proiecte finanțate din fonduri europene dedicate, în cadrul Inițiativei Teritoriale Integrate (ITI) pentru exercițiul bugetar european 2021-2027, ceea ce înseamnă că ITI trebuie să devină operațional până la începutul anului 2021.

De altfel, în luna iunie a acestui an, a avut loc o altă întâlnire, la care au participat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, reprezentanți ai ADR Vest, dar și ai celor 6 unități administrative din Valea Jiului. Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica cele mai eficiente mijloace de suport în vederea pregătirii cât mai adecvate a localităților din Valea Jiului pentru accesarea oportunităților de finanțare.

De asemenea, s-au stabilit prioritățile pentru următoarea perioadă de programare și stabilirea cadrului partenerial adecvat pentru implementarea strategiei pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului.

Progresul ITI

În 2017, Comisia Europeană a lansat inițiativa Platformei pentru regiuni carbonifere în tranziție cu scopul de a asista tranziția energetică în regiunile carbonifere din Europa. Valea Jiului a fost inclusă în această inițiativă, alături de alte 13 regiuni cu tradiție minieră din Europa.

În baza acestei decizii, Ministerul Fondurilor Europene a cerut și primit asistență tehnică de la Comisia Europeană (Serviciul de Sprijin pentru Reforme Structurale – SRSS) pentru a se elabora Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului.

În septembrie 2019, Roxana Mânzatu, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme, anunța, chiar din Valea Jiului, faptul că se pregătește deja finalizarea proiectului pe asistență tehnică, care va face posibil ca, în următoarele 9 luni, un grup de experți la nivel european să lucreze, în parteneriat cu reprezentanții comunității din Valea Jiului, la elaborarea Strategiei ce va sta la baza solicitării de fonduri europene în cadrul ITI. 

Ca urmare, pe 10 decembrie 2019,  Ministerul Fondurilor Europene a organizat reuniunea de lansare a proiectului de asistență tehnică, consultantul selectat pentru elaborarea strategiei este PricewaterhouseCoopers România.

ITI este un proiect în care guvernarea PSD a crezut, pe care l-a susținut constant, pe care l-a negociat cu Comisia Europeană pentru a oferi locuitorilor din Valea Jiului perspective concrete. Solicităm Guvernului PNL să susțină acest mare proiect pentru Valea Jiului, care trebuie lansat la începutul anului 2021, să fie prezenți în județ, așa cum a fost Guvernul PSD. Având în vedere că, în ultimele luni, România trece prin cea mai dificilă perioadă, în care împrumuturile externe cresc, perspectivele scad, nu au bani de pensii și salarii, nu au proiecte de relansare pentru economie, este greu de crezut că actualii guvernanți vor reuși să valorifice acest proiect pentru județul Hunedoara!

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizaţia Judeţeană Hunedoara. Executat de Accent Media SRL. Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar:21200019.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate