Legea antidoping, adoptată şi în România

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport a fost adoptat, luni, de Senat cu unanimitate de voturi, România aliniindu-se astfel ultimelor prevederi ale Codului Mondial Antidoping.
“Este o lege absolut esen­ţială pentru ca sportivii ro­mâni să poată continua să participe la competiţii interna­­ţionale majore. Urgenţa a impus-o obligativitatea ce îi revenea României de a prelua modificările aduse de WADA Codului Mondial Antidoping. Doar negocierile şi angajamentele clare asumate de conducerile SGG şi ANAD au dus la amânarea declarării stării de neconformitate a României şi acceptarea unei scurte prelungiri a perioadei de adaptare legislativă în ţară”, se pre­cizează în comunicatul de pe site-ul Senatului.
Preşedintele Agenţiei Na­ţio­nale Anti-Doping, Cristian Balaj, a declarat că prin acest proiect de lege România s-a aliniat programelor antido­ping gândite la nivel inter­naţional de WADA.
“Sportivii au dreptul fundamental de a practica un sport curat, fără dopaj și este necesară aplicarea unor programe anti-doping eficiente, gândite la nivel internaţional de Agenţia Mondială Anti-Doping, dar coordonate şi armonizate la nivel naţional de ANAD, pentru depistarea, descurajarea şi prevenirea dopajului în sport. Legea adoptată astăzi este piatra de temelie pentru implementarea tuturor celor de mai sus şi vreau să întăresc informaţia că ANAD este conformă”, a afirmat Cristian Balaj.
Statele membre ale Consi­liu­lui Europei au convenit, sub egida Convenţiei Antidoping a Consiliului Europei, să se pună bazele unei legislaţii unitare referitoare la prevenirea şi combaterea dopajului în sport.
ANAD a fost declarată luna trecută neconformă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), alături de alte şapte organizaţii, pentru neimplementarea Codului Antidoping Mondial, versiunea 2021.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.