.

Medicii avertizează – cazurile de COVID sunt mult mai severe

Sanatoriul de pneumoftizilogie din municipiul Brad a fost desemnat ca unitate medicală „suport Covid” în această perioadă în care valul al treilea al pandemiei de SARS-CoV-2 înregistrează valori record de îmbolnăviri.

Cu o rată a incidenţei infecţiilor care abia de câteva zile a scăzut sub 4 la mia de locuitori, judeţul Hunedoara se află de săptămâni bune în zona roşie a tabelului cu numărul de îmbolnăviri COVID.

„Numărul cazurilor de COVID-19 cu forme medii şi severe este în creştere exponenţială. Ne confruntăm cu cauzuri grave, care chiar dacă iniţial au o saturaţie relativ bună, în timp se degradează. Formele de boală, faţă de precedentele valuri ale pandemiei, sunt mai severe şi mai numeroase. Avem pacienţi pe ventilatoare. În prezent, unitatea are patru ventilatoare care ne permit să tratăm pacienţi cu insuficienţe respiraorii severe. Avem cazuri cu saturaţii de oxigen care ajung până la 70%. Ventilatoarele ne ajută să creştem saturaţia de oxigen şi să menţinem pacienţii într-o zonă de siguranţă”, spune managerul Sanatoriului Brad, dr. Marcel Cârjea.

Paturile libere se ocupă într-o oră

Situaţia din sanatoriu reflectă ceea ce se întâmplă la nivel naţional. Unitatea medicală dispune de 31 de paturi pentru pacienţi COVID, care sunt pline în permanenţă. „Nu trece mai mult de o oră de când externăm un pacient, ca patul să fie ocupat de un alt bolnav, cu o formă medie sau severă de COVID. Sunt tot felul de probleme, unele fiind legate de comorbidităţile care apar la aceşti pacienţi, şi de aceea se fac consulturi interclinice”, a precizat dr. Cârjea.

Sanatoriul dispune de o staţie de oxigen care furnizează oxigenul necesar bolnavilor, însă, din păcate, sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de oxigen. Pentru situaţii de urgenţă, specialiştii unităţii medicale au pregătit şi 35 de concentratoare de oxigen care vor fi folosite atunci când staţia nu mai poate face faţă necesarului de oxigen.

Medicamentele antivirale sunt cele mai importante în tratamentul bolii. La Brad ele s-au luat din stocurile de la valul precedent al pandemiei, iar pacienţii au avut medicaţie în permanenţă, fără sincope.

Prevenirea bolii depinde de noi

Eforturile colectivului medical se văd prin rata mare de vindecare a pacienţilor şi prin faptul că de la începutul anului doar două persoane au decedat în sanatoriu, în condiţiile în care acestea erau în vârstă şi prezentau comorbidităţi.

Medicii continuă să ne sfătuiască cât pot de bine pentru a ne proteja de boală, iar un prim  factor este cel referitor la purtatul măştii şi vaccinare.

„Ţine de fiecare dintre noi să facem vaccinarea şi să purtăm masca, să evităm aglomeraţiile. Dacă este cineva bolnav în preajma noastră să se adreseze medicului, cât mai repede”, a conchis managerul Sanatoriului Brad.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate