.

Mini-reactoarele nucleare din SUA – o investiție strategică sau un experiment cu România pe post de cobai

Parlamentarul hunedorean Anamaria Gavrilă a vorbit, într-o conferință de presă, despre costurile și riscurile la care se expune România, acceptând ca pe teritoriul său să fie construite, în premieră mondială, mini-reactoare nucleare, pentru producerea de energie electrică. Statul român a încheiat un memorandum cu compania americană NuScale Power, cea care a proiectat mini-reactoarele. Acestea au fost prezentate de către conducerea statului român ca fiind soluția salvatoare la criza energetică, pe care urmează să o traversăm. Însă, toate detaliile care stau în spatele acestui proiect nu le-au fost explicate românilor. Deși este vorba despre dezvoltarea unei tehnologii nucleare noi care nu a mai fost folosită niciunde în lume.

Din datele publice, proiectul există doar pe hârtie și a fost pus la îndoială, în repetate rânduri, de către Comisia de Reglementare Nucleară (Nuclear Regulatory Commission NRC) din SUA. Ultimele informații arată că NuScale a primit undă verde de la NRC pentru construirea unui prototip, pe partea de design, nu pe cea de funcționare. România este parte a Tratatului Euroatom, încheiat la nivelul UE, iar un aviz din partea acestui organism pentru construirea mini-reactoarelor nu există. De asemenea, proiectul nu a fost analizat și avizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România.

„Să înțelegem următorul lucru, în SUA nu există încă un cadru de certificare pentru noile reactoare, denumite small modular reactor (SMR), ci, doar, pentru cele vechi. Însă, pentru a primi această certificare, NuScale a primit nu mai puțin de 17 derogări de la regulile care se aplică reactoarelor pe bază de apă sub presiune. Printre aceste derogări sunt unele foarte importante de domeniul tehnic, cum ar fi designul scutului de protecție a peretelui, reținerea pierderilor din sistemul de monitorizare a gazului și stabilitatea generatorului de aburi în contextual oscilației valurilor de densitate. Au o certificare de design, dar nu o LICENȚĂ DE FUNCȚIONARE! Iar aceste licențe există speranța că vor fi primite, cel mai devreme în 2030. În SUA le permite să treacă peste acest proces de licențiere dacă dovedesc că există mini-reactoare care funcționează. Asta înseamnă că România va deveni prima fraieră a lumii să riște cu funcționarea acestor reactoare”, a declarat deputatul Anamaria Gavrilă. Aceasta a mai explicat că, NuScale Power încearcă să ocolească legislația din SUA privind autorizarea SMR-urilor, ceea ce va duce la o creștere a capitalului companiei și la eliminarea altor companii similare de pe piață. SMR-uleste un reactor nuclear mic, care nu depășește puterea de 300 de MW, este format din mai multe module (mini-reactoare) transportabile, care pot fi conectate la rețeaua electrică într-un timp scurt.

Anamaria Gavrilă a subliniat faptul că, în cazul în care o companie vrea să experimenteze o tehnologie nouă, cea care acoperă cheltuielile de implementare a proiectului este COMPANIA, nicidecum ȚARA care găzduiește acel experiment. În plus, compania ar trebui să ofere garanții financiare, capabile să asigure eventualele pagube care ar putea rezulta din acel experiment.

„Pentru prototipul care se va construi în România, costurile se ridică la șase miliarde de euro, bani pe care îi vom plăti în avans, conform memorandumului încheiat cu NuScale. Suma a fost avansată de către Ioan Rotaru, fost director general al Nuclearelectrica și expert tehnic al Agenției Internaționale de Energie Atomică (IAEA) de la Viena. Astfel, pentru șase mini-reactoare, care vor produce 420 MW, statul român va cheltui o sumă dublă, decât dacă ar finaliza unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, care ar produce 1.440 de MW”, a punctat parlamentarul.

Anamaria Gavrilă a atras atenția asupra faptului că, președintele României a anunțat construirea SMR-ului în Doicești, județul Dâmbovița, fără a ne spune dacă există acordul oamenilor din localitate.

„Domnule președinte Iohannis, oare ați întrebat oamenii din Doicești, dacă sunt de acord, dacă au fost informați? Mi se pare un deja vu, atunci când faceți reclamă unor produse, fără să le spunem adevărul românilor”, a afirmat parlamentarul.

Totodată, Anamaria Gavrilă a criticat afirmațiilepreședintelui american Joe Biden, care a arătat că „oferă României privilegiul de a avea primul mini-reactor”, în situația în care, în SUA, a fost declarată stare de urgență din cauza crizei energetice. Ceea ce înseamnă că în SUA este nevoie să se construiască noi capacități de producere de energie, iar soluția mini-reactoarelor nu a fost acceptată.

În altă ordine de idei, deputatul a declarat că a depus în Parlament, o inițiativă legislativă pentru protejarea patrimoniului infrastructurii energetice. Proiectul legislativ prevede ca, bunurile din domeniul energiei să nu poată fi vândute decât cu acordul Parlamentului, nicidecum în baza unei decizii a vreunui consiliu de administrație sau al vreunui ministru. Astfel, situații precum cea de la Termocentrala Mintia, care a fost scoasă la licitație pe o sumăderizorie, ar putea fi evitate.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate