.

Modificări importante aduse Codului muncii

În vederea combaterii unor aspecte negative din sfera relaţiilor de muncă observate de-a lungul timpului în controalele efectuate în teren de către inspectorii de muncă, la iniţiativa Ministerului Muncii s-au adus o serie de modificări Codului muncii.

Astfel, s-au publicat în Monitorul Oficial ultimele modificări aduse acestui act normativ ce reglementează domeniul relaţiilor de muncă în ideea de a stăvili evaziunea privind plata contribuţiilor aferente salariului real acordat de angajatori salariaţilor proprii.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 117/2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 951/05 octombrie 2021 primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial (cu excepţia situaţiilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora) este considerată muncă nedeclarată.

Un aspect esenţial îl constituie introducerea noţiunii de muncă subdeclarată. Potrivit noilor reglementări acest lucru reprezintă în fapt acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit  şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale prin această modalitate o parte a angajatorilor sustrăgându-se de la plata contribuţiilor către bugetele asigurărilor sociale aferente acestor salarii .

Astfel, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariatului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul de venit şi evidenţa nominal a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale se va sancţiona cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie .

O altă modificare se referă la posibilitatea ca angajatorul să poată compensa munca suplimentară efectuată de către angajaţi în următoarele 90 de zile (şi nu 60 de zile cum era stipulat anterior). Acest lucru arată dorinţa legiuitorului de a permite o mai mare libertate a pieţei muncii mai ales în cazul activităţilor sezoniere cum sunt cele din domeniul construcţiilor, H.O.R.E.C.A., agricultură.

Nu în ultimul rând, o modificare survenită în sprijinul angajaţilor se referă la întârzierea la plată a salariului cu mai mult de o lună de zile ulterior datei de plată agreată prin contractul de muncă. Aceste întârzieri se sancționează contravențional cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat la care s-a întârziat plata salariului. Singurele excepţii se aplică doar acelor angajatori care şe află în sfera Legii nr. 85/2014 privind combaterea insolvenței.

Modificările vor intra în vigoare după data de 20 octombrie 2021.

În perioada următoare Inspectoratul Teritorial de Muncă, prin inspectorii de muncă specializaţi în domeniul relaţiilor  de muncă vor aborda în controale şi ultimele reglementări, iar după cum se observă, sancţiunile sunt mari pentru a descuraja asemenea practici .

Adrian Florin Bozdog

Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Sorin Gabriel Istrate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate