.

Monument funerar roman – răpirea Europei

Este vineri, noiembrie 5, și noi am ajuns la al cincilea obiect din patrimoniul muzeului devean (nr. inv. 23085), care, de o lună, își salută privitorii din vitrinele expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” de la Madrid.

Vă prezentăm azi un monument funerar roman, din gresie, descoperit în anul 1967 în necropola de est a Miciei (com. Vețel). Fragmentul redă o scenă consacrată, cea a răpirii Europei. În centrul unei coroane circulare din frunze este reprezentat Jupiter, metamorfozat în taur, purtând-o în spate pe fiica regelui Agenor.

Temele mitologice care au ca subiect central răpirea Persefonei sau a fiicelor regelui Leucippus, a lui Ganymede sau a Europei sunt întâlnite în arta funerară romană a secolelor II-III, scenele constituindu-se în alegorii ale călătoriei finale. Cu toată frecvența din Imperiu, în Dacia romană monumente funerare cu astfel de reprezentări sunt extrem de rare, iar scena răpirii Europei este deocamdată, unică în peisajul artistic funerar al provinciei.

În privința funcționalității, piesa noastră trebuie să fi fost un timpan/fronton care presupunem că făcea parte dintr-o construcție funerară complexă.

Informații despre piesă: dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate