.

Noaptea Muzeelor 2021

Muzeele se întorc la normalitate. După experiența inedită de anul trecut, când ediția a fost una exclusiv online, muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se conectează an de an la proiectul muzeal european „Noaptea Muzeelor”. Ajuns la ediția a XVII-a, evenimentul este dedicat promovării patrimoniului muzeal. În România, organizator este Rețeaua Națională a Muzeelor, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO).

Castelul Corvinilor

Pentru ediția din acest an, există, la nivel național, evenimente culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știința și experiment sau în galerii de artă.

În județul Hunedoara, muzeele își asteaptă vizitatorii cu program special și evenimente gândite cu această ocazie. Așadar, vizitatorii vor avea acces gratuit la Castelul Corvinilor din Hunedoara, sâmbătă, începând cu ora 21:00. Acolo, cercetaşii României vor organiza activităţi pentru copiii de toate vârstele, iar seara vor fi aprinse luminile din sute de gulguţe. De la ora 22:00 sunt programate trei sesiuni de videomapping, în cadrul cărora vor fi proiectate imagini pe faţada castelului, la fiecare 30 de minute.Vizitatorii care se vor afla la Castelul Corvinilor vor putea să mai vadă Muzeul Casa Breslelor şi Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie, accesul fiind gratuit între orele 21:00-24:00.

Muzeul Mineritului

Un alt obiectiv spectaculos din județ, Muzeul Mineritului din Petroșani, proaspăt reabilitat, redeschis pentru publicul larg începând cu data de 1 iunie, se înscrie anul acesta pe lista instituțiilor de profil care organizează „Noaptea Muzeelor”. Astfel, instituția muzeală unică la nivel național prin profilul său și care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare, va funcționa după un program special. Muzeul se va deschide sâmbătă, 12 iunie, la ora 15:00, și va rămâne deschis până duminică, 13 iunie, la ora 2:00.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează Noaptea Muzeelor, în două dintre locațiile sale, respectiv: Palatul Magna Curia (sediul central al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva), Muzeul de Istorie Locală și Etnografie (Brad).

La Palatul Magna Curia din Deva, între orele: 10.00-22.00 se pot vizita în mod gratuit expozițiile.

Vor fi proiecții color pe șemineul baroc, piesă centrală a palatului Magna Curia: „Viitorul aduce trecutul în prezent” – „Restaurarea digitală a Muralului ornamental al Șemineului Baroc”, realizat de către Paul Surdulescu.

Începând cu ora 12.00, se va realiza o prezentare despre „Arta Șoimăritului” susținută de către biologul Dorin Cărăbeț, Compartimentul Științele Naturii a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

De asemenea, vor fi vernisate expozitii, așadar motive suficiente pentru a ajunge sâmbătă la Muzeul din Deva.

Muzeul Magna Curia Deva

La Muzeul de Istorie Locală și Etnografie (Brad), între orele: 10.00-22.00 se vor putea vizita expozițiile „Icoana pe sticlă” și „Ștergarul zărăndean”, în mod gratuit. Începând cu ora 17.00, poeții populari din zona Bradului vor recita poezii în grai local, dar vor fi și demonstrații de confecționare a zgărdițelor din mărgele, pe carefetele le purtau în trecut la gât sau prinse pe cojocel. Toți cei care vor trece pragul muzeului, se vor putea bucura de o atmosferă și ambianță specifică satului de altădată, admirând și anumite ocupații din trecut: torsul și depănatul lânii, cusutul, croșetatul, tricotatul.

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică  Hunedoara vă recomandă să vizitați toate muzeele și obiectivele din județ.

Ne așteaptă un weekend frumos. Să ne bucurăm de el!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate