Numărul certificatelor de concediu medical și a zilelor – prestații suportate din FNUASS se menține ridicat, la nivelul județului Hunedoara.

În primele cinci luni ale acestui an, în ceea ce privește persoanele juridice, au fost depuse 3649 de cereri de recuperare, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut (4866 de cereri). În perioada ianuarie – mai 2023 la CAS Hunedoara s-au înregistrat sume de recuperat în valoare de 21.947.544 lei, față de 27.644.287 lei, în ianuarie – mai 2022. Totodată, numărul zilelor de prestații s-a prezentat astfel: ianuarie – mai 2023, 197.280, ianuarie – mai 2022, 244.315 zile de prestații.

În ceea ce privește persoanele fizice, în primele cinci luni ale acestui an, la CAS Hunedoara au fost depuse 120 de cereri de recuperare, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 88 de cereri. Sumele de recuperat au crescut considerabil, 971.450 de lei, în primele 5 luni ale anului 2023, față de 258.804, în 2022. Cât despre numărul de zile de prestații, și acestea au crescut, de la 976 în primele cinci luni ale anului 2022, la 1442 în aceeași perioadă a anului 2023.

Menţionăm că sumele decontate nu pot fi suprapuse numărului anual de certificate de concediu medical depuse spre decontare, deoarece există un decalaj semnificativ între momentul emiterii certificatului şi cel al decontării. Astfel, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical în termen de 90 de zile de când angajatul prezintă documentul respectiv la serviciu, după care curg alte termene de validare şi corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurări de sănătate.

Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare  a certificatelor de concediu medical,  în cel puțin două etape,  prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecțiunii. Totodată, această reglementare are și rolul de a descuraja  acordarea nejustificată de concedii medicale.

CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical:  înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc. Deoarece CNAS nu dispune de alte pârghii de control, a existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă.

Director General,

Adrian Nicolae DAVID

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.