.

O altfel de şcoală: În pofida pandemiei – o vacanță de neuitat

Această iniţiativă – după cum ne spunea în exclusivitate prof. Rodica POGEA – a pornit din dorinţa de antrenare a copiilor satului Mânerău la o şcoală diferită de cea pe care o frecventează ei, în sensul că aici nu primesc note, observaţii, critici, nu li se dau teme și au voie să vorbească între ei în timp ce lucrează. Cu toate acestea, în cadrul acțiunii O altfel de şcoală am preluat obiectele de învăţământ pe care le-au avut în vederea bunei desfășurări a  programului nostru. Am pus accent pe laturile educaţiei: intelectuală, moral-religioasă, estetică, sanitară, ecologică, fizică.

După desfăşurarea celor 11 activităţi am constatat că participanților le place să comunice, să se joace şi să afle cât mai multe noutăți.

Urmare a activităților desfășurate, participanții au aflat că satul nostru are o vechime de 567 de ani, că se află situat pe o vale între trei dealuri și că populaţia localității a scăzut foarte mult. S-au diversificat meseriile şi azi majoritatea  locuitorilor sunt oameni cu carte.

Copiii au pregătit o serbare „Copilărie, ce minunată eşti!”, parada meseriilor și multe jocuri distractive.

            Au primit cadouri de la părinţi şi din partea Primăriei Peştişu Mic.

            O temă care i-a antrenat a fost „Invenţii şi inventatori”. Au pus multe întrebări despre inventatorii diverselor obiecte din jurul nostru. Le-am propus jocuri pentru dezvoltarea creativităţii care s-au dovedit antrenante, plăcute.

            Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos am marcat-o prin câteva discuţii despre despre Mântuitorul nostru care S-a înălţat la cer şi iar va să vină. În memoria tuturor eroilor şi martirilor am realizat flori frumoase pictate pe foi de bloc, expuse într-o reușită expoziţie.

           Și prietenele noastre, animalele, au fost prezentate la câteva din activităţi. Le-am grupat, am discutat despre rolul lor, cum se hrănesc şi ce fel de foloase ne aduc. În cele două ore dedicate animalelor, copiii au învăţat să deseneze păsări şi să realizeze în tehnica origami capete de animale: iepuraşi, căţei, cai, pisici.  

    Am vorbit despre matematica, amica noastră. Au ascultat un cântec cu acest titlu. Am încercat în scurtul timp aflat la dispoziţie să arătăm legătura matematicii cu alte obiecte de învăţământ: limba română, istoria, geografia, desenul, educaţia fizică, precum că o întâlnim în viaţa de zi cu zi şi că e foarte importantă.          

     Ultima activitate am rezervat-o educaţiei pentru sănătate și acordarea primului ajutor. Am discutat şi exersat acordarea primului ajutor în caz de rănire.

           Temele au fost fixate în funcție de dorinţele şi interesele copiilor.         

            Proiectul se va încheia în 2 septembrie 2021 şi va continua cu alte teme frumoase şi atractive. 

            Ne-am gândit la o excursie în judeţul nostru și la drumeţii pe dealurile din jurul satului.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate