.

OPINII: NE -AM BĂTUT CU PROPRIILE NOASTRE ARME

Poporul roman întotdeauna s-a faultat singur. Vinde tot ce prinde, bani să fie, mașini luxoase, vile moderne cât de multe, lux, lux și iar lux.

Sunt doar câteva exemple pe care vi le dau mai jos, în cursul acestui articol și care ar trebui să vă tragă un semnal de alarmă. În realitate, „libertatea” economică pe care-am sperat-o nu s-a dovedit a fi decât o mutare a proprietății de stat în portofoliul unor entități private străine, care mimează concurența. Și dacă statul mai avea milă în ceea ce privește prețurile, privații optimizează în draci profiturile, făcându-vă să scoateți cât mai mulți bani din buzunare. De asemenea, cei care-au acaparat economia produc daune iremediabile țării deoarece, în locul producției interne, preferă importurile, destabilizând astfel și contul curent, dar și piața forței de muncă.

Atunci când vă întrebați de ce ne-a plecat din țară forță de muncă, uitați-vă cu atenție spre cei care au nevoie și le-am amanetat economia. De asemenea, dacă vă îngrijorează creșterea gradului de îndatorare al țării, dați un ochi în farfurie și conștientizați că eticheta frumos colorată și otrăvurile dichisite le luați din import, alimentând astfel deficitul de cont curent și, automat, influențând gradul de îndatorare. Și nu doar propria sănătate o distrugeți consumând fake-urile acelea penibile, ci și sănătatea economică a țării.

Suntem captivi!

Iar libertatea ne-am vândut-o pe nimic, atunci când urlam că ne-am luat-o înapoi. N-am luat, de fapt, nimic altceva în afara iluziilor. Comerțul românesc este controlat de șapte entități: Auchan, Carrefour, Louis Delhaize Group (Cora & Profi), Schwarz Gruppe (Lidl & Kaufland), Metro AG, Coop (Selgros) și Royal Ahold (Mega Image). Grâul românesc este colectat și depozitat de o mână de companii care, după dorință, pot crește sau scădea prețul fără nici o problemă. Ei controlează exportul și tot ei fac falsele importuri. 

Ştiaţi că?

  • Sunteţi obligaţi ca orice tranzacţie de peste 5000 euro s-o faceţi bănci? Probabil nu vi se pare exagerat, doar salariul/pensia vi le încasați aproape obligatoriu prin băncii și tot acolo vă păstrați banii. Aşa e că nu e nimic în neregulă? Oare? V-ați gândit totuși că avem de-a face cu un cartel format din câteva bănci și că pe această piață statul mai are undeva sub 5%? Restul merge în afară.
  • Laptele pe care-l beţi dimineaţa, brânza din farfurie, iaurtul şi celelalte specialităţi vă sunt oferite de doar cinci companii: Lactalis (liderul absolut al pieţei autohtone), Olympus, Danone, Friesland Campina, Hochland Romania. În afara acestora, restul fac figuraţie. Într-o brânza topită doar 30% lapte, restul prafuri cu e-uri.
  • Combustibilul pe care-l folosiți la mașină provine de la doar trei producători. Asta în timp ce monopolul extracției de petrol este deținut de OMV. La Revoluţie, România avea zece rafinării şi procesa aproximativ 34 milioane de tone de petrol. Nu aveam capacitatea de a consuma atâta petrol, dar planul de dezvoltare prevedea că, la un moment dat, se va ajunge la această capacitate. Așa că, până să ne dezvoltăm, exportam în draci în Occident carburant rafinat aici. Acum am mai rămas cu doar trei rafinării, iar necesarul de combustibil îl importăm. Cât de proști putem fi.
  • Gazul cu care vă încălziți este furnizat de Romgaz (slavă Domnului, încă aparținând statului) și de omniprezentul OMV. Astea, ca și altele, este rodul binelui făcut de Uniunea Europeană.

Avem oameni săraci, cinstiți în UE precum Blaga, Hava, Băsescu, Rareș Bogdan, Adina Vălean etc. Oameni care nu au luat un euro fără muncă. Dacă și Ursula este anchetată… Aceasta este Uniunea Europeana, un ”cuib de viespi’’. Cu banii de pe energie se acoperă matrapazlâcurile ,,pandemiei’. Îți este greață de ceea ce vezi și de felul cum judecă cei care ne conduc.

Chiar dacă-i voi dezamăgi pe cei care-mi împărtășesc ideile, iluziile etc. vă voi spune că se va întâmpla același lucru care se întâmplă de fiecare dată în istorie: indiferent de învingător, va câștiga cine trebuie. Noi rămânem doar cu iluziile. E o formulare alambicată, recunosc, dar e singura care exprimă câte ceva din ceea ce urmează. O să înțelegeți imediat de ce și…

Care-i paradoxul prezentului

Să crezi că poți rezolva ceva prin vot este cea mai mare înșelătorie căreia suntem părtași. Cei care numără, câștigă! STS supraveghează, iar când nu este ceva bine se renumără. Asta se întâmplă atunci când ai impresia că un sistem e just pentru că pune pe picior de „egalitate electorală” un analfabet cu un gânditor. Ce poate înțelege un analfabet din procesul electoral?

Mulți cred că Uniunea Europeană este „o forță” pe harta lumii. Eroare! Ce forță e aceea în care permanent conducerea e încredințată celor mai slabi reprezentanți ai săi? Va rog, faceți o analiză și veți vedea. Ați uitat oare că la conducerea acestei Uniuni au fost niște nulități precum Dacian Cioloș. Cum pot crede că o anumită construcție și ceva în condițiile în care la vârfuri sunt numai astfel de exemplare? Mă rog, în ultima vreme, cu Biden la conducerea SUA aproape că-ți vine să crezi că toată lumea s-a cretinizat. Dar să nu ne îndepărtăm de subiect.

Ce este Uniunea Europeană? 

Uniunea aia inițială, creionată de câțiva idealiști, pur și simplu nu e aceeași cu ceea ce avem acum. Uniunea Europeană e o construcție artificială făcută pe osatura NATO din Europa. E un fel de „armă economică”, gândită la vremea sa de la început ca un competitor facil al SUA. În termeni tehnici, i s-ar spune iepure, adică cel care aleargă la antrenament cot la cot cu atletul. Cam asta a fost miza UE. Că a căzut într-un socialism penibil, fiind și o creație a unchiului SAM.

Cert este că SUA nu a reușit mare lucru cu UE, în ciuda faptului că această construcție este în continuare un pol propagandistic extrem de eficient. Dezastruosul proiect e limpede, deoarece n-au reușit ca prin intermediul Uniunii Europene să contracareze ridicarea Chinei ci, din contră, să-i accelereze înaintarea.

Iată cât de simplu de văzut e că, la ora actuală, avem o confruntare între două tabere ideologice: pe de-o parte SUA cu aliații, iar de partea cealaltă a sistemului de alianțe al „nealiniaților politici”, sistem cu o conducere bicefală: China-Rusia. Iată dezvăluindu-ni-se fața realității. Ce vor cele două tabere? Au doar interese din care să se îmbogățească și să stăpânească prostimea.

În teren observam că Uniunea Europeană rezistă extrem de greu, nedovedind până acum vreo performanță economică notabilă, în timp ce blocul nord-american și cel asiatic au eșuat în procesul de „coagulare”.

Unii jefuiesc și alții se îmbogățesc!

Și atunci, noi ce mai așteptăm? Vestul are, așadar, o grămadă de schelete în dulap. De ce oare au scos elitele UE la lumină un concept atât de nenatural care, în mod sigur, duce la segregare. Vă voi mai întreba însă și altceva: ce-i cu AUKUS, alianța militară dintre SUA-Anglia și Australia? La ce-i nevoie de acea alianță în condițiile în care cele trei țări oricum sunt aliate în NATO? Care-i miza?

Chestiunea e cât se poate de simplă. Conceptul Europei cu două viteze e un proiect de backup al SUA în Europa, iar AUKUS e „centrul dur”, adică ultima linie de retragere a SUA. Dacă în urma negocierilor – sau a unui conflict – americanii vor fi alungați din Europa, AUKUS și echivalentul a ceea ce-a rămas acum din URSS.

Americanii joacă în prezent după „Arta Războiului”: „arată-te puternic atunci când ești slab și slab atunci când ești puternic”. Inițiații înțeleg că împăratul e gol, în timp ce proștii se hlizesc crezând că lingând clanțele stăpânului vor obține noi privilegii. Asta în condițiile în care stăpânul nu știe pe unde s-o șteargă mai repede.

Nu luați ca pe o certitudine ceea ce-am afirmat în ultimul paragraf. Se vede cu ochiul liber.

Despre ce „Pasăre Phoenix” putea fi vorba atunci? Și, mai ales, de ce oare la Concertul de la Viena de anul acesta s-a tot insistat pe tema „Phoenix”? Și ce-i cu moneda aia globală? Sunt atâtea întrebări în acest joc de șah cu accent de aranjament mizerabil!

 Al dumneavoastră, același

Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate