.

OPINII: Oamenii înțelepți mor cu dreptatea în mână

Când societatea o să priceapă de ce un tip cu o avere de aproape jumătate de miliard de dolari merge cu metroul și spune cele de mai jos, atunci va avea o șansă de a fi mai mult decât boala oribilă, care distruge și ucide tot ce are mai frumos această planeta.

“Nu pot face parte dintr-o lume în care bărbaţii îşi îmbracă soţiile în prostituate, dezvelind tot ce trebuie preţuit. Acolo unde nu există conceptul de onoare şi demnitate. Unde femeile nu vor copii, şi bărbaţii nu vor o familie. Unde fraierii se consideră oameni de succes la volanul maşinii tatălui, şi unde un tată cu un strop de putere încearcă să demonstreze că eşti un nimeni. Unde oamenii declară în mod fals că au credinţă în Dumnezeu fără nicio cunoaştere sau înţelegere a propriei religii. Unde conceptul de gelozie e considerat o ruşine şi modestia un dezavantaj. Unde oamenii au uitat de iubire şi îşi caută pur şi simplu un partener. Unde oamenii repară fiecare colţişor al maşinii, dar ei arată atât de mizerabil încât doar o maşină scumpă poate ascunde asta. Unde băieţii risipesc banii părinţilor în cluburi, maimuţărindu-se pe sunete primitive, şi femeile se îndrăgostesc de ei”, scris Keanu R.

 Multe din acestea descrise de  Keanu R sunt obținute cu bani de la instituții de credit și bănci. Daca nu ar fi luat credite, nu existau nici afaceri prospere, nici lux, iar luxul  a creat haos în mintea unora. 

Băncile  străine din România

Finanțează economia doar cu 8% și suntem singura țară în care valoarea garanției este mai mare decât creditul. Nu se face o analiza pe credit ca în alte țări, doar pe gaj.

Cutremurul bancar din SUA nu va afecta România și nici Europa, momentan. Eu cred că SUA se apropie de o recesiune. BNR a dat asigurări ca nu se va întâmpla nimic la noi. Și analistul Ilie Șerbănescu semnaliza că România nu are un sistem bancar real și că falimentele din SUA nu va afecta sistemul bancar de la noi, care nu finanțează. economia. ”Stocul de credite în România este sub 50% din PIB. În America are 250% din PIB, dintr-un PIB imens și în orice țară din lume creditele sunt între 200 și 250% din PIB. Acolo apar asemenea probleme, dar în România este imposibil să apară. Nu au cum să dea faliment dacă ei nu finanțează economia. Băncile dau bani numai statului. România este singura țară din lume unde garanțiile trebuie să depășească valoarea creditului. La noi nu se dau credite pe analiză de afacere, cum se face în toate țările, ci se dau credite punând gaj niște bunuri care valorează mai mult decât creditul. Ăsta nu-i credit, e jaf.

Mai mult, ”băncile străine din România, la ele acasă, dau credite mult mai ieftine decât la noi, iar profitul declarat de sistemul bancar din țara noastră este cel mai mare, de departe, din toate țările Uniunii Europene”, ne spune Ilie Șerbănescu. Păi sigur, când tu dai credite de trei ori mai scumpe decât în țara ta, cum să nu ai profit? Marja din care trăiesc băncile în România este de șase ori mai mare decât cheltuielile pe dobânzile la depozite. Ca să nu mai vorbim despre faptul că reglementările BNR nu permit firmelor și persoanelor fizice să desfășoare altcumva operațiuni financiare decât prin bănci, care te taxează. Spun că aici riscul e mare, dar, dacă nu le convine, să plece. Că, dacă ar pleca, nici nu s-ar simți. Știți cu cât contribuie creditul bancar la finanțarea economiei românești? Cu 8%! Sunt datele Băncii Naționale, Cu 8% sau fără 8%, nu contează, pot pleca liniștite. Este un jaf ceea ce fac băncile în România”. 

 Cum e posibil ca o bancă să dea faliment sau ce înseamnă faliment bancar?  Despre vicleana, minciuna distrugătoare a lumii bancare am mai scris. Am explicat simplu  cum  funcționează băncile care absolut toate sunt private, deși își spun bănci naționale și cum în Europa toate sunt filiale ale băncii mondiale.

Pentru că falimentul unei bănci consta în incapacitatea ei de a avea bani lichizi. Când acest lucru se întâmplă, banca respectiva cere ajutor altei bănci care poate sa o ajute cu bani lichizi. Problema este că acești bani lichizi nu prea mai exista în bănci, deoarece nicio bancă nu mai deține rezerva de aur care să garanteze siguranța banilor existenți. 

Acesta este motivul pentru care băncile americane au dat faliment. Oamenii au cerut banii înapoi, dar nimeni nu a putut să le restituie cifrele depuse. Băncile nu funcționează numai datorită taxelor și dobânzilor nesimțite pe care le cer, ci datorita celei mai grotești invenții financiare pe care cineva a putut-o gândi vreodată: rezerva fracționată. Cum băncile nu pot fi controlate de absolut nimeni, nici măcar de guvernul țării pe teritoriul căreia își au sediul, ele fac ce vor. Guvernatorul băncii are datoria doar de a prezenta guvernului o lista de informare asupra tranzacțiilor și a inflației, restul nu poate fi controlat de nimeni și nimeni nu va avea puterea să tragă la răspundere vreun guvernator sau patron de banca.

 ”Băncile nu mai sunt demult ce erau odinioară. Astăzi sunt cel mai eficient mecanism legal de camătă și furt pe care cineva l-a inventat vreodată. Banca îți dă niște hârtii colorate care costa 10 cenți coala, pe care sunt imprimate cifre, în schimbul casei, pământului, utilajelor tale. Îți dau hârtie igienică în schimbul muncii tale, a bogăției tale reale cu care girezi tranzacția nenorocită. Deci, o bancă falimentează doar atunci când nu mai are bani lichizi pentru a-și restitui depunătorilor. Având în vedere modul în care legea îi protejează, singurii care vor plăti falimentul băncilor, sunt depunătorii care nu se vor alege cu nimic”, scria doamna Gabriela Dobrescu. 

Toată lumea face ce vrea!

 Daca observați, în ultimii ani, toată lumea face ce vrea, inclusiv bancherii și politicienii. A înnebunit lumea! Lumea este ”un spital de nebuni’’, este doar o impresie. ,,Starea psihică proastă este generală: labilitate emoțională, insecuritate, frici, irascibilitate, agresivitate, plâns. Contextul astrologic favorizează crizele celor care au fond depresiv sau suferă de vreo tulburare (atacuri de panică, episoade psihotice sau maniacale, accese de furie). Se joacă pe scena vieții rolurile de agresor și de victimă, cu risc major de a pica în plasa unor escroci. De asemenea, șantajul poate fi sport internațional”.

Nu cedați presiunilor!

Nu stați în rolul de victimă! Nu cădeți în capcana vinovăției! Cugetările lui Socrate de acum 2500 de ani reflectă în totalitate realitatea de astăzi. „Oamenii de rând trăiesc ca să mănânce şi să bea. Oamenii de valoare mănâncă şi beau ca să simtă că trăiesc.” Socrate.

 “Mă pot ucide dar nu-mi pot face nici un rău”, Socrate.

“Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contrazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior și sunt tirani cu profesorii.

Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înșiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoanele în vârstă. Vorbesc ca și cum ei înșiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte.”Socrate, la anul 400, înainte de Hristos. 

După 2500 ani

Am ajuns de unde am plecat! Puțini știu însă că, atunci când Socrate spunea aceste vorbe, Atena tocmai se prăbușise deja din cauza acestei realități sociale decadente, moleșită de bunăstare, pierduse toate războaiele și era ruinată. Când Socrate le-a pus în față această oglindă a realității a fost judecat de un juriu și acuzat de vinovăție pentru discursul său.

Socrate a continuat să-și spună punctul de vedere și a fost din nou judecat.  Verdictul a fost condamnarea la moarte, verdict ce se aplica peste o lună, într-o perioadă când în Grecia urma să aibă loc o mare sărbătoare rituală.

 Discipolul său, Platon, i-a propus sa-i organizeze o fugă în surghiun.       Socrate a refuzat și, în acea lună de răgaz, și-a transmis toată învățătura discipolilor săi.

Socrate s-a sinucis tăindu-și venele și lăsând sângele să curgă într-o baie parfumată, înconjurat de adepții săi!

Și astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreodată pun în evidență unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal: prostia comunităților umane.

După 2500 de ani, în Grecia a fost rejudecat procesul marelui filosof antic Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa nonconformistă și a fost achitat în 2012.

Rejudecarea procesului a fost simbolică, Socrate fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului.

Așa este și în ziua de azi, nu se mai discută despre drepturile omului, se discută doar căile de ucidere ale omului.

Al dumneavoastră, același,

Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

This Post Has One Comment

  1. Titi Damian

    Cutremurător de adevărat ceea ce scrieți, Domnule profesor! Cine să citească? Cine să audă?

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate