Postul Crăciunului

Este primul post din anul bisericesc și pregătește credincioșii pentru minunatul eveniment al Nașterii Domnului, fiind numit și Postul Bucuriei. Durează 40 de zile, începe la data de 15 noiembrie și ține până la 25 decembrie. Prin intermediul postului avem posibilitatea să uităm de rele, să ne curățăm sufletul de păcate, apropiindu-ne astfel mai mult de divinitate.

Lăsatul Secului – 14 noiembrie

Sărbătoarea marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea Postului Crăciunului. În această zi gospodinele pregătesc mâncăruri alese, oamenii petrecând și chefuind până seara târziu. De la sărbătoare nu lipsesc nici turtele de mălai, care se dau de pomană pentru cei plecați din această lume.

În cele 40 zile de post

Potrivit tradițiilor bisericești, se va renunța  la carne, ouă, sau lapte, cu toate produsele derivate, lunea miercurea și vinerea consumându-se mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Se face dezlegare la pește și pe data de 21 noiembrie, atunci când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De asemenea, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin, scrie sarbatoricrestine.ro. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin. De hramul bisericii sau altă sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie , se face dezlegarea la pește.

Beneficiile postului asupra sănătății

Sunt multiple întrucât, pe lângă purificarea sufletească, postul este și un bun prilej pentru detoxifierea organismului, eliminându-se în mare parte substanțele nocive și grăsimile depuse de-a lungul anilor în organism, scrie luvie.ro. Și cum acest proces se derulează în mod natural, organismul nu va resimți, în tot acest timp, efecte secundare, susțin cercetătorii. Cu toate acestea trebuie știut că organismul are nevoie de o perioadă de pregătire, pentru a putea funcționa normal. Și, înainte cu o săptămână de începerea postului, trebuie să scoatem, pe rând, din alimentație produsele de origine animală, începând cu cele lactate, carnea,  ouăle și peștele, potrivit abcnutritiei.ro. În tot acest timp, se vor consuma legume și fructe proaspete și, nu în ultimul rând, pe toată durata postului se vor bea cel puțin 10 pahare de apă pe zi. Și cum în lipsa produselor de origine animală, organismul nu mai depune eforturi atât de mari pentru digestie sau eliminarea elementelor nocive, se va produce astfel regenerarea și purificarea lui.

Tradiții, superstiții și obiceiuri

Postul Crăciunului are o mulțime de tradiții, superstiții și obiceiuri, care sunt păstrate și respectate din generație în generație. Astfel că:

  • Potrivit datinii străbune, după Lăsatul Secului, vasele se spală cu cenușă și leșie, ca să nu mai aibă nici urmă de carne sau grăsimi. Se vor așeza apoi cu gura în jos, pentru a se alunga paguba sau boala.
  • La data de 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se spune că dacă cerul este senin, vara va fi secetoasă, iar dacă ninge, iarna va fi grea. Tot acum se dă de pomană pentru cei înecaţi şi cei care au murit fără lumină. Se arde câte o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi pentru ca ”să nu între farmecele în case”.
  • La începutul postului, în unele zone se realizează și ofrande rituale, dedicate în special păsărilor cerului.
  • Tot în această perioadă, la țară, încep șezătorile de iarnă unde femeile și fetele tinere se întâlnesc, combină munca cu distracția, derulându-se astfel și numeroase obiceiuri distractive.
  • În unele zone, exista obiceiul “bătutul pernelor”,  fetele nemăritate încercând astfel să-și îmblânzească soarta, ca să le vină pețitori.
  • La data de  30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se gătește cu usturoi și nu se împrumută nimic din casă. 

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate