.

Reţete culinare de la cititoare

Ciorbă de varză cu afumătură

Ingrediente:  o varză potrivit de mare, 3 morcovi,  o țelină, 2 cepe, 250 g roșii în bulion, 2 linguri de făină, o lingură rasă de paprika, cimbru proaspăt, o legătură de pătrunjel, 1-2 foi de dafin, 200 g smântână, 2 linguri de ulei, afumătura preferată. Opțional, ardei gras, mărar, tarhon, sare și piper.

Mod de preparare

Varza se curăță și se taie fideluțe. Morcovii și țelina se taie cubulețe, iar una dintre cepe se toacă mărunt. Afumătura se pune la fiert în trei litri de apă și se lasă până ce carnea începe să se înmoaie, timp în care se îndepărtează spuma. Se adaugă apoi, pe rând, varza,  țelina, morcovii, o ceapă întreagă, ardeiul gras, foile de dafin și cimbrul.

Între timp, uleiul se încinge într-o tigaie în care se călește ceapa tocată cu puțină sare. Când ceapa se înmoaie, se adaugă făina și paprika, apoi tigaia se trage de pe foc, amestecându-se rapid, pentru ca făina să se impregneze bine cu uleiul. Tigaia cu rântaș se pune din nou pe foc, se adaugă roșiile  în bulion bine mărunțite, amestecându-se până la omogenizare. Se ia apoi câte un polonic din zeama fierbinte și se toarnă peste rântaș, până se obține un sos consistent, din care se toarnă câte puțin în oala cu ciorbă, amestecându-se continuu. Ciorba se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute, după care, se trage de pe foc și se adaugă smântâna bătută cu 2-3 linguri de apă rece și diluată cu un polonic de ciorbă fierbinte. La final, ciorba se potrivește de sare și piper, apoi se adaugă cimbrul sau altă verdeața preferată.

Mâncare de conopidă cu ciuperci

Ingrediente: un kg. de conopida, 200 gr ciuperci  proaspete, 100 gr unt, 50 gr făină, 500 ml lapte, sare și piper după gust.

Mod de preparare

Conopida se spală, se rupe în buchețele și se pune la fiert în apă cu sare, pentru 10 minute, la foc potrivit. Ciupercile, spălate și curățate, se taie felii și se călesc în unt aproximativ 10-15 minute, până ce se evaporă apa. Deasupra se presară făina și se adaugă laptele. După câteva clocote, la compoziție se adaugă conopida fiartă și mâncarea se mai lasă pe foc aproximativ cinci minute. Pentru ca sosul format să fie mai subțire, se mai poate adăuga câte puțin din apa în care a fiert conopida. La final mâncarea se potrivește de sare și piper după gust și se presară deasupra verdeața preferată.

Plăcintă cu piersici

Ingrediente pentru aluat: 210 g făină, 110 g unt, un praf de sare, 25 g zahăr, un ou.

Pentru umplutură: 500 g piersici, tăiate, 5 linguri zahăr, o lingură amidon. o lingură de unt, un ou pentru uns, zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Făina cernută împreună cu sarea se pune într-un vas încăpător. Separat, se mixează untul și zahărul până se obține o cremă spumoasă. În continuare se adaugă oul bătut, mixându-se în continuare până ce acesta se încorporează complet. La final se adaugă făina și se frământă, iar aluatul obținut se împachetează într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru 20 de minute. După acest interval, aluatul se scoate de la frigider, din el păstrându-se o bucată pentru grilajul de deasupra. Se unge apoi o formă de tartă cu unt, în care se așază foaia de aluat, inclusiv pe margini. Pentru umplutură, piersicile se amestecă bine cu zahărul și amidonul, iar compoziția obținută se întinde peste aluat și, din loc în loc, se pune puțin unt. Din aluatul păstrat se formează fâșii, care se vor aranja sub formă de grilaj peste fructe. Totul se unge cu ou, iar tava se dă la cuptor pentru 35-40 de minute. După ce se scoate din  cuptor, tarta se presară cu zahăr pudră. (Iuliana V., Brad)

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate