.

Reţete culinare de la cititoare

Ciorbă de pui cu leuștean

Ingrediente: 500-600 g pui (pulpe sau piept), 1-2 linguri de ulei, o ceapă, un morcov, 1-2 linguri de oțet, 2 gălbenușuri, 3-4 linguri smântână/iaurt,  1-2 ouă, o legătură de leuștean, sare, 2-3 l apă caldă.

Mod de preparare

Pulpele de pui se spală, se șterg cu hârtie absorbantă și se taie în bucăți mai mici. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se taie în cubulețe. Se pregătește oala de ciorbă, în care se pun 1-2 linguri de ulei, în care se prăjesc ușor, bucățile de pui. Când carnea și-a schimbat culoarea, se adaugă ceapa tocată și bucățile de morcov. Totul se amestecă bine și se mai lasă la călit încă 2-3 minute, după care se adaugă apa caldă. Oala se acoperă cu un capac și ciorba se lasă la fiert până când carnea de pui este complet pătrunsă. Carnea fiartă se taie în bucăți potrivite și se adaugă din nou la ciorbă. Ciorba se acrește cu puțin oțet, se mai dau câteva clocote, apoi se drege cu ou și smântână. Se presară leușteanul tăiat mărunt deasupra, iar oala cu ciorbă se acoperă cu un capac pentru 10-15 minute, după care, se poate servi.

Paste cu sos de leuștean

Ingrediente: 250 g spagheti, 12-15 roșii cherry tăiate pe jumătate, sare, piper, oregano, 3 linguri de ulei.

Ingrediente pentru sos pesto de leuștean: 60 g frunze de leuștean, un cățel mare de usturoi, sare, 2 linguri suc de lămâie, 80 ml ulei de măsline, 20 g semințe de pin, 20 g parmezan, miez de nucă.

Mod de preparare

Pastele se fierb după indicațiile de pe ambalaj, iar între timp, se pregătește sosul pesto. Frunzele spălate și uscate, împreună cu celelalte ingrediente pentru sos se pun într-un mixer vertical. Totul se mixează până se obține o compoziție omogenă. Roșiile, tăiate pe jumătate, peste care se toarnă ulei de măsline, se condimentează cu sare, piper și oregano, între ele se așează căței de usturoi și se dau la cuptor pentru aproximativ 10 minute.

Pastele fierte se strecoară, se amestecă ușor cu sosul, la care se adaugă un polonic din apa în care au fiert pastele. După omogenizare, pastele astfel pregătite se pun în boluri, se ornează cu roșiile coapte iar deasupra se rade parmezan.

Prăjitură cu cireşe şi nuci

Ingrediente

Pentru blat: 300 g unt, 250 g zahăr pudră, 4 ouă, un pliculeţ zahăr vanilat, zeama de la o lămâie, 350 g făină, un praf de copt, 2 linguri cacao, o linguriţă scorţişoară.

Pentru cremă: 600 ml frişcă lichidă 2 linguri ciocolată cu alune tartinabilă, 200 g cireşe fără sâmburi.

Pentru decor: 200 g cireşe fără sâmburi, 2 pliculeţe gelatină roşie, 200 g nucă

Mod de preparare

Untul se mixează cu  zahărul vanilat, zahărul pudră, ouăle și zeama de lămâie. Se obține astfel o cremă consistentă, peste care se cerne, în ploaie, făina amestecată cu praful de copt, pudra de cacao și scorțișoara. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă dreptunghiulară, unsă și tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 30-35 de minute. După ce se răcește, blatul se taie în două.

Pentru obținerea cremei, frișca se bate până se întărește, apoi se încorporează ciocolata tartinabilă. Crema se împarte în două. O parte se amestecă cu 200 g de cireșe și se întinde peste primul blat de pandișpan. Peste blat se pune cea de-a doua foaie, întinzându-se uniform crema rămasă. Prăjitura se decorează cu miez de nucă și cireșe, după care, se acoperă cu gelatina roșie, preparată după instrucțiunile de pe ambalaj. Prăjitura se dă la rece pentru două ore și se taie doar în timpul servirii. (Dorina Crişan – Brad)

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate