.

Reţete delicioase pentru mesele de week-end

Ciorba de cartofi  cu tarhon

Ingrediente: 3 cartofi roșii, mari, 3 cepe, 2 morcovi, țelină, un ardei roșu, 25 ml ulei, 3 l apă, un gălbenuș, 3 linguri de smântână, 3 linguri de oțet, tarhon verde sau uscat.

Mod de preparare

Legumele se curăță, se spală, se taie după preferință și se pun la fiert în apă cu sare. Când legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă cartofii și ardeiul. Vasul se acoperă cu un capac, iar când cartofii sunt bine pătrunși, se adaugă tarhonul. Separat, într-un bol se amestecă bine smântâna cu gălbenușul de ou, care se diluează cu oțet. Peste amestec se pune un polonic din ciorba fierbinte, se amestecă bine, după care, compoziția se toarnă în oala cu ciorbă, amestecându-se în continuare până la omogenizare.

Eclere

Ingrediente: 100 gr lapte, 100 gr apă, 100 gr untură, 150 gr făină, cinci ouă, sare.

Apa cu untura şi laptele se pune la fiert. Când dă în clocot, se ia de pe foc, se adaugă făina şi se amestecă bine. După ce făina s-a încorporat, aluatul se ia de pe foc, se lasă puțin să se răcească, apoi se adaugă, pe rând, cele cinci ouă. Aluatul se amestecă bine, după care, se lasă o jumătate de oră să se odihnească.

Între timp, tava se unge cu ulei sau untură, apoi cu un cornet se aşează grămăjoarele mici de aluat în tavă. Se dau la cuptorul cald şi nu se deschide uşa timp de 15 minute.

Crema: 700 gr lapte din care se iau 100 gr, iar restul se pune la fiert cu 150 gr zahăr, vanilie. Făina (150 gr) se amestecă cu laptele rece, se adaugă 5 linguri zahăr şi 5 gălbenuşuri. Totul se toarnă peste laptele în clocot, apoi se lasă la foc mic până se leagă crema. Se ia apoi de pe foc, iar după câteva minute, se încorporează albuşurile bătute spumă cu 100 g de zahăr.

Din aluatul pregătit se formează eclere lunguiețe cu ajutorul poșului, între ele lăsându-se spații pentru că vor crește. Tava se dă la cuptorul încins, lăsându-se până ce eclerele se rumenesc frumos. Eclerele obține se vor umple cu cremă, iar deasupra se poate pune glazură de ciocolată sau zahăr pudră.

Important!

În primele 10-15 minute nu se deschide cuptorul.

Când eclerele sunt coapte, se scoate tava din cuptor și fiecare eclere se înțeapă cu vârful unui cuțit, pentru a permite aburului din interior să iasă.

Piept de pui cu mozzarella, la cuptor

Ingrediente: o bucată de piept de pui, sare piper condimente pentru pui, usturoi granule, 50 ml ulei, 2-3 felii de șuncă, 100 g smântână grasă, 200 g mozzarela, un kg cartofi roșii,  sare după gust, condimente pentru cartofi, 50 ml ulei.

Mod de preparare

Pieptul de pui se spală, se usucă într-un prosop de hârtie, apoi se taie în felii ceva mai groase decât pentru șnițele. Feliile se bat cu ciocanul de șnițele, se presară cu sare, piper, condimentele pentru pui și usturoiul granulat. Astfel pregătite, feliile de piept de pui se pun într-o pungă în care se toarnă ulei. Punga se leagă la un capăt, apoi se masează bine feliile de carne, astfel încât să fie acoperite bine cu toate condimentele. Se lasă la rece cel puțin o oră sau de seara până dimineața. După acest interval, carnea se scoate de la rece și se așază într-un vas termorezistent. Peste carne se întinde smântâna, apoi peste fiecare bucată de carne se pune câte o felie de șuncă. Deasupra se presară mozarella, dată pe răzătoarea mare. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru cca 20 de minute sau până se rumenește frumos mozzarella deasupra.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate