.

ROBOR la 3 luni a atins cea mai scăzută valoare din iulie încoace

Indicele ROBOR scade în continuare, ceea ce ar trebui să se traducă în rate mai mici pentru sute de mii de români care au de achitat împrumuturi luate de la bănci. Nivelul de marți: 7,31%.

Cu o întârziere de jumătate de an, acum resimt creșterea puternică a ratelor și românii care au dobânzi calculate în funcție de IRCC. Acest indice, calculat o dată la 3 luni, este cum 5,7% și ar urma să ajungă la 6% în martie.

ROBOR scade, chiar dacă Banca Națională a majorat rata dobânzii de politică monetară. Marți, indicele la 3 luni a scăzut la 7,31%, față de 7,35%, cât era luni.

Acum, ROBOR la 3 luni a atins cea mai scăzută valoare din iulie încoace. Cum scăderea ROBOR e mult mai lentă decât creșterea, e de așteptat ca și ratele românilor să se mai reducă. Profesorul de economie Christian Năsulea la EuropaFM:

„Există tot timpul opțiunea refinanțării, te muți de la o bancă la alta de fiecare dată când devine insuportabil și nu mai e sustenabil să menți creditul. Deocamdată, dacă se poate obține o rată fixă de undeva pentru o peropadî de timp s-ar putea să fie cea mai interesantă variantă, dar pentru fiecare caz în parte trebuie făcute niște calcule cu ajutorul cuiva care știe să facă un Excel în care să întindă toate datele ca să fie luată decizia de la caz la caz.”

Pentru o vreme, cei care achită credite calculate în funcție de IRCC păreau oarecum feriți de explozia dobânzilor. Acum, achită cu câteva sute de lei în plus la rată…adică, resimt cu o întârziere de jumătate de an aceste creșteri exagerate.

Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost creat în 2019 tot după un val de creșteri exagerate a ratelor. Este calculat și aplicat o dată la 3 luni. Christian Năsulea:

„Era un mecanism care a fost gândit ca să favorizeze populația la momentul respectiv. Este neclar acum care dintre cei doi indicatori care pot fi aleși o să fie cel mai avantajos peste două luni de zile, peste trei luni de zile.”

Experții estimează că IRCC ar urma să treacă de 6% de la 1 aprilie. /www.europafm.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate