.

Sărbătoarea Sânzienelor

Vine odată cu vara, fiind celebrată în fiecare an la data de 24 iunie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, sărbătoarea este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica.  Tot în această zi, începând cu anul 2013 este sărbătorită și  Ziua Universală a Iei, bluza tradițională românească, marcată de comunitățile românești din toată lumea.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

A fost vestită de Îngerul Gavriil preotului Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său, crestinortodox.ro.

Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în sfântul altar – loc în care numai arhiereul intra o singură dată pe an, în luna a șaptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29). Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie. Având în vedere cele descoperite în Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere.

Sânziene – florile Sfântului Ioan Botezătorul

Învăluie cu parfumul lor unic Cerul și Pământul, aducând poate un prinos de recunoștință Creatorului, care le-a înzestrat cu frumusețe și puteri tămăduitoare nebănuite. Și pentru că aceste flori minunate  înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, când  este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sunt numite și Florile Sfântului Ioan Botezătorul.

Vraja Sânzienelor

Ajunge la apogeu în Noaptea  de 23 spre 24 iunie, când potrivit credinței populare, porțiile Cerului se deschid, iar lumea de dincolo vine în contact cu lumea reală.

Sărbătoare cu origini străbune, Sânzienele sunt percepute în popor ca ființe de o frumusețe răpitoare, înzestrate cu puteri magice, care, spre deosebire de Iele sau Rusalii sunt binevoitoare omului. Adevărate preotese ale soarelui, care plutesc în aer sau umblă pe pământ și se dezlănțuie în hore uimitoare, Sânzienele împart rod bogat holdelor, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

În această noapte magică

Există obiceiul de a se aprinde focuri pe dealuri unde oamenii, încinși cu brâuri de pelin, se rotesc în jurul lor. Brâurile sunt aruncate apoi în foc, ca să ardă odată cu posibilele necazuri, potrivit traditiisiobiceiuri.ro. Roți aprinse de foc, simboluri ale Soarelui, care se îndreaptă odată cu vara spre toamnă, se rostogolesc apoi la vale, pentru a îndepărta spiritele rele. De asemenea, oamenii își înconjoară casele și câmpurile cu făclii aprinse, pentru ca Sânzienele să le dea rod bogat și anul viitor. Iar ca să alunge spiritele rele, fac zgomote puternice.

După miezul nopții focurile se sting, oamenii pleacă spre casele lor, lăsând spiritele să se întoarcă în lumea de dincolo.

Floarea Albă de Ferigă

Se spune că răsare doar în această noapte, existând credința potrivit căreia cel care o culege va avea parte de noroc și fericire. Cine o culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc, va putea citi gândurile oamenilor și va descoperi comori ascunse.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Sânzienele sau Drăgaica sunt prezente în folclorul românesc prin diverse tradiții și obiceiuri, specifice fiecărei zone geografice în parte.
În unele părți din Ardeal, florile de Sânziene, albe şi galben aurii, se fac bucheţele sau cununi împletite, care se aşează pe la porți, uşi, ferestre şi chiar în grădini printre pomi, pentru a proteja casa şi gospodăria şi a aduce belşug.
Cununile bărbaților sunt împletite sub formă de cruce, iar al femeilor sub formă de cerc, după care se aruncă pe acoperișul casei. Dacă acestea se opresc pe acoperiş, este semn că va avea loc o nuntă curând, iar dacă vor cădea pe pământ, ursitul sau ursita vor mai trebui aşteptaţi.

Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar şi pentru descântece. Florile și ierburile culese în această se  duc la biserică pentru a fi sfințite, existând credința că în felul acesta vor avea o putere mai mare.

Puterea tămăduitoare a Sânzienelor

Este unică, aceste flori minunate având în compoziția lor o substanță deosebit de valoroasă, susțin cercetătorii, care ajută la vindecarea unui număr mare de afecțiuni. În perioada înfloririi – din iunie până în septembrie, se recoltează vârfurile tulpinilor, care se usucă apoi la umbră, în straturi subțiri.

Florile albe de Sânziene sunt diuretice, antispastice, antireumatice, având eficacitate și în afecțiuni ca: tulburări circulatorii, gută, icter, pleurezie, poliartroze și reumatisme cronice, potrivit libertatea.ro.

Florile galbene de Sânziene au un conținut chimic mult mai divers și fac parte din plantele cu multiple proprietăți vindecătoare. Pot fi folosite sub formă de infuzie, ceai, sirop, pulbere, macerat la rece sau tinctură.

Ceaiul de Sânziene

Și-a dovedit eficiența, fiind recomandat în afecțiunile  tiroidiene, în bolile sistemului nervos, curăță ficatul și pancreasul de toxine, ajută la eliminarea nisipului de la rinichi și vezica urinară. Este util și în edeme renale, cistite, nefrite. Se obține dintr-o lingură de flori, la care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Infuzia se  ține timp de 15 minute la temperatura camerei, după care se strecoară și se consumă pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă.

Poate fi folosit și sub formă de macerat la rece, utilizându-se o  lingură de flori de Sânziene, peste care se toarnă 250 mililitri de apă. Se ține 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol.

Infuzia concentrată de Sânziene

Se folosește în caz de laringită, faringită, în afecțiunile corzilor vocale și ale glandei tiroide. Se prepară din trei lingurițe de Sânziene uscate și 250 ml de apă clocotită. Cu infuzia obținută se va face gargară zilnic.

În afecțiunile glandei tiroide

Se folosește infuzia concentrată din flori de sânziene galbene. În astfel de situație este nevoie de câteva lingurițe de flori uscate și mărunțite, amestecate cu 250 ml de apă clocotită. După răcire, se face gargară, de preferat seara, timp de două săptămâni.

Pentru liniștirea sistemului nervos

Se infuzează 2 lingurițe de flori albe în 250 ml de apă clocotită, timp de două minute și se bea când preparatul ajunge la o temperatură potrivită, scrie doc.ro. Sunt recomandate 2-3 căni pe zi.

Pulberea de Sânziene

Pentru obținerea ei se folosesc florile bine uscate și măcinate fin. Pulberea se ţine sub limbă, timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puţină apă. La copii, doza se înjumătăţeşte, iar adulții vor lua o linguriță, de trei ori pe zi, scrie al.ro.

Tinctura de Sânziene

Se obține din pulberea uscată a florilor de Sânziene, galbene sau albe. Se poate prepara din 20 de linguri de pulbere, peste care se toarnă un litru de alcool de 50 de grade. Se lasă la macerat 14 zile, timp în care se amestecă, în fiecare zi, conținutul sticlei prin agitare. După macerare, lichidul se strecoară. Se consumă, de trei ori pe zi, timp de 2 săptămâni, câte 1-2 lingurițe de tinctură, care se diluează într-un pahar cu apă. Un astfel de preparat este calmant, antiseptic, fiind recomandat a se consuma în caz de infecții urinare, litiază renală, calculi renali. Pentru tratamentul adjuvant al cistitei şi al bolilor renale se iau 1-2 linguriţe de tinctură de Sânziene, diluate în 100 ml de apă, de trei ori pe zi. În caz de hernie, se administrează o lingură de tinctură, diluată într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Unguentul de Sânziene

Este util în caz de răni, furuncule, pentru tratarea hemoroizilor, bolilor de piele, gutei, afecțiunilor glandei tiroide, ulcerațiilor și tumorilor canceroase de pe laringe, pete de bătrânețe. Se prepară dintr-un kilogram de untură de porc, fără sare. La untura topită se adaugă doi pumni de Sânziene proaspăt culese și 50 g ceară de albine. Compoziția se amestecă ușor, cu o lingură de lemn, până devine maronie. Se ia de pe foc și se lasă la macerat până a doua zi, când se încălzește din nou. După ce amestecul se lichefiază, se strecoară printr-un tifon, iar preparatul obținut se păstrează la frigider. Se aplică pe locul afectat, procedura repetându-se zilnic, până la vindecare.

Siropul de Sânziene

Gustos și parfumat, siropul de Sânziene se prepară dintr-o infuzie concentrată de Sânziene ( patru linguri de flori la un litru de apă clocotită). Florile se infuzează 15 minute, apoi lichidul se strecoară şi se pune la fiert cu un kilogram de zahăr, scrie click.ro. Când siropul se îngroaşă, se adaugă sucul unei lămâi. După alte trei-patru clocote se stinge focul şi, când s-a mai răcit, se toarnă în sticle.

X X X

  • Chiar dacă remediile naturiste pe bază de Sânziene sunt eficiente și, în general, nu au efecte secundare, specialiștii recomandă ca acestea să fie urmate cu prudență de persoanele diagnosticate cu hipocalcemie.
  • Terapeuții recomandă culegerea florilor de Sânziene în timpul prânzului, când proprietățile lor vindecătoare sunt la nivel maxim.
  • Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume cu  șase luni înainte de Nașterea Domnului Iisus Hristos, căruia i se celebrează  atât zămislirea, cât şi naşterea şi moartea, scrie crestinortodox.ro. Sărbătoarea apare atestată documentar din secolele IV-V, când se fixează definitiv şi data Crăciunului.

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate