.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Sunt prăznuiți în fiecare an la data de 8 noiembrie, de către credincioșii ortodocși și greco-catolici.Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. În popor, această sărbătoare mai poartă numele și de ”Vara Arhanghelilor”.

Ziua de 8 Noiembrie

Este închinată Sfinţilor Îngeri şi Arhangheli. Cifra 8 reprezintă simbolul vieţii veşnice, noiembrie fiind a noua lună de la creaţie, care s-a săvârşit în luna martie, ca un simbol al celor nouă cete îngereşti.

Sfinții Arhangheli

Ne ajută să cunoaştem voia Domnului şi s-o putem împlini.

Poartă săbii și aripi ca simbol al biruinței, sunt în număr de șapte, cei mai cunoscuți fiind Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Prin cuvântul “arhanghel” înţelegem “mai mare peste îngeri” sau “cel dintâi dintre îngeri”. Iar “înger” înseamnă vestitor, ei vestind pe pământ oamenilor voia lui Dumnezeu. Iar cei care nu-i cinstesc pe Sfinții Îngeri, nu cinstesc nici puterea lui Dumnezeu, care se manifestă prin ei.

Arhanghelul Mihail

Cel dintâi din ceata Sfinților, voievod al oștilor cerești, poartă sabie de foc şi are menirea de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. În limba ebraică, Mihail înseamnă ”Puterea lui Dumnezeu”. Potrivit scrierilor bisericești, ” Când Lucifer a greşit în Cer şi au început a cădea mulţime de îngeri, toate puterile cereşti tulburându-se, Arhanghelul Mihail  a strigat: ”Să luăm aminte”! Din clipa aceea, a încetat căderea îngerilor, căci toţi luând aminte de glasul lui şi la greşala îngerilor răi, au căzut înaintea slavei lui Dumnezeu, preamărind numele Lui. Tot Mihail s-a certat cu diavolul în pustiul Arabiei, pentru trupul lui Moise, zicând: ”Certe-te pe tine Domnul!” (Iuda 1, 9). A însoţit  poporul ales din Egipt în pământul făgăduinţei și a adus cele zece pedepse peste poporul cel împietrit al lui Faraon. S-a arătat păzitor oştilor lui Isus Navi, căruia i-a zis: ”Eu sînt Voievodul oştilor Domnului şi acum am venit” (Iosua 5, 14).

Arhanghelul Gavriil

Este cinstit mai ales ca tâlcuitor al voii lui Dumnezeu, aducător de vești bune. Acționează în multe situații împreună cu arhanghelul Mihail, ei veghind și ocrotind colectivitățile umane. În limba ebraică Gavriil înseamnă “Omul lui Dumnezeu” sau ”Puterea lui Dumnezeu”, scrie crestinortodox.ro. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie.  Numele lui este asociat cu multe întâmplări din Sfânta Scriptură și mai ales cu vestirea către Maica Domnului a zămislirii Domnului Iisus Hristos. Tot el a adus vestea și dumnezeieştilor ei părinţi, Ioachim şi Ana. De asemenea, a vestit în templu Sfântului Zaharia că soţia lui va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan Botezătorul. A dus vestea cea bună Anei, mama proorocului Samuil și ducea la Cer rugăciunea Fecioarei Maria când se afla în templu. Adesea i se arăta și-i descoperea taine negrăite, ducând  hrană îngerească la Sfintei Sfintelor. Tot el a auzit despre taina întrupării lui Hristos, rostind cel dintâi numele Preadulcelui Iisus și a vestit păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia. L-a liniștit pe Iosif, poruncindu-i să fugă în Egipt cu Pruncul şi iarăşi să se întoarcă în Nazaret. Ocroteşte fecioarele, mamele, păzeşte pruncii, duce rugăciunile cele fierbinţi la Dumnezeu şi aduce înapoi împlinirea lor. Ajută la înmulţirea şi mântuirea neamului omenesc.

Tradiții și obiceiuri

  • ”Vara Arhanghelilor”. În tradiția populară românească sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril mai poartă numele și de ”Vara Arhanghelilor. Munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine. Iar despre cel care încalcă această tradiție, se crede că va chinui mult în ceasul morții sale.
  • ”Vara iernii”. Tradiția spune că între sfinții Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aibă loc “Vara iernii”, adică vreo trei-patru zile călduțe și binevoitoare, în care se aprind lumânări pentru sufletelor celor osândiți sau sinucigași.
  • În popor se crede că Arhanghelul Mihail poartă cheile Raiului și luptă împotriva diavolilor. Se mai spune că stă la capul bolnavilor dacă le este dat să moară și la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască.
  • Și cum în zonele de munte, arhanghelii erau considerați ocrotitorii oilor, ciobanii făceau turte din mălai, pe care ele aruncau în mijlocul oilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, se credea că primăvara toate oile vor avea miei. Dacă ea cădea cu fața în jos, era mare supărare.
  • Gânduri frumoase și urări de bine tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil!

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate