.

Spitalul Municipal Hunedoara transformat în spital COVID: „Este o decizie nefericită”

În ciuda faptului că autorităţile locale au solicitat ca Spitalul Municipal să funcţioneze ca şi până acum, Ministerul Sănătăţii a decis altceva.

Conducerea Spitalului Municipal „dr.Alexandru Simionescu” din Hunedoara s-a văzut pusă în faţa faptului împlinit: unitatea medicală a fost transformată în „spital COVID”. Adică, aici vor fi trataţi doar pacienţii care s-au infectat cu noul coronavirus, ceilalţi bolnavi urmând să fie internaţi la alte spitale din jurul Hunedoarei. Va fi menţinută funcţionarea secţiei de Dializă atât pentru ambele categorii de pacienţi.

Decizia Ministerului Sănătăţii luată în cazul spitalului din Hunedoara este apreciată de conducerea unităţii medicale ca una „nefericită şi nepotrivită”.

„O decizie nepotrivită”

„Din punctul nostru de vedere, al managementului spitalului, este o decizie nefericită şi nepotrivită. Această decizie, ca Spitalul Municipal „dr. Alexandru Simionescu” să devină spital exclusiv COVID, privează locuitorii municipiului Hunedoara şi pe cei ai zonelor limitrofe, printre care sunt 22.000 de pensionari, de serviciile medicale non-COVID. Pacienţii vor trebui să meargă acum pentru internare la spitalele din jur: Deva, Orăştie, Haţeg, lucru care nu este tocmai potrivit din punctul meu de vedere”, spune managerul Spitalului Municipal Hunedoara, Radu Budae.

În opinia sa, organizarea spitalului ar fi trebuit menţinută aşa cum a fost până acum, cu o zonă dedicată pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi cu o alta rezervată bolnavilor suferinzi de alte afecţiuni, aşa cum s-a procedat la unitatea medicală din municipiul Hunedoara încă de la debutul pandemiei. Adică opt luni de zile în care spitalul a funcţionat fără sincope, iar tratamentul bolnavilor a fost asigurat fără probleme. Concret, în spital au fost trataţi între 800 şi 900 de pacienţi non-COVID pe lună şi alte 80-90 de cazuri de oameni care au avut neşanşa de a se infecta cu noul coronavirus.

Ce se întâmplă cu pacienţii?

Ce se va întâmpla acum cu pacienţii internaţi în spitalul din Hunedoara? Bolnavii vor fi externaţi în următoarea săptămână, însă nu va trece mult până când vor apărea problemele legate de cine îi va prelua pe cei care vor avea nevoie de internare.

„Bolnavii care sunt internaţi vor fi externaţi într-un termen agreat cu DSP Hunedoara, de 7 zile. Vom pregăti spitalul, vom face circuitele şi ne vom pregăti pentru scenariul COVID. Din calculele pe care le-am făcut împreună cu colegii mei de la Tehnic, cred că vom putea extinde capacitatea până la 250 de pacienţi internaţi, pentru că trebuie ţinut cont de reţelele care trebuie să alimenteze zona unde o să fie pacienţii COVID, în special oxigen”, a precizat managerul SM Hunedoara.

Respectaţi regulile

Cum vor evolua lucrurile vom vedea în perioada următoare. Cert este că mai bine să prevenim, decât să tratăm şi, prin urmare, trebuie să respectăm cu sfinţenie regulile sanitare. Purtaţi masca peste nas şi gură, nu o mai ţineţi sub bărbie, că nu are nicio eficienţă! Spălaţi mâinile cât mai des şi mai ales… nu vă mai înghesuiţi la cozile pentru promoţii-sănătatea este mai importată decât o tigaie la reducere!

Partajează această știre

This Post Has 2 Comments

  1. Cand "blondele" din Guvernul Meu decid....

    Incapabil sa faca ce trebuie (testare in masa urmata de izolare) Guvernul Meu distruge si ce mai functiona bine in Romania !

  2. Alta intrebare...

    Ce se intampla cu pacientii ? Capacitatea de internare la ATI a fost depasita asa incat Guvernul Meu calca peste orice pentru a ajunge la data alegerilor fara ca pacientii sa blocheze strazile. Restul pacientilor fiind victime colaterale.
    Pentru dupa alegeri Guvernul Meru a pregatit deja setul de Ordonante pentru Starea de Urgenta. In fapt o dictatura mascata.

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate