Sprijin pentru formarea profesională a elevilor din învățământul dual

În ședința ordinară de astăzi, 29 iulie 2022, a Consiliului Local al Municipiului Deva au fost aprobate mai multe contracte de parteneriat între școli, municipiul Deva și firme, pentru formarea profesională de calitate a elevilor din învățământual dual, începând cu  anul școlar 2022-2023.

Este vorba despre Liceul Tehnologic ,,Transilvania” Deva și Liceul Tehnologic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” Deva.

Firmele cu care a fost încheiat parteneriatul sunt: SC Arcelor Mittal Hunedoara, SC Dar Draxlmaier Automotive SRL, SC Auto Schunn, SC Demgy Deva, Savrom Mulaj SRL, SC Sarmismob, SC CTS România.

În total sunt 98 de elevi care se vor califica în domeniile: electromecanică, electric, mecanică, mecanic auto, electromecanic utilaje și instalații industriale, fabricarea produselor din lemn-tâmplar universal, mecanic echipamente hidraulice și pneumatice.

Elevii vor avea asigurate: transport la și de la locul de practică, o masă gratuită pe zi la locul de practică, examen de medicina muncii și analize medicale obligatorii în funcție de domeniul de activitate, asigurare de răspundere civilă în cazul unor accidente/vătămări corporale în timpul practicii, echipament de lucru și protecție, rechizite necesare pe perioada practicii și o bursă de 200 lei/lună condiționată de prezența la cursurile teoretice și practice, în procent de minimum 95%. Dacă elevul înregistrează mai mult de 5 absențe nemotivate din numărul total de ore din luna precedentă, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună.

Învățământul dual este o formă de pregătire a absolvenților de gimnaziu prin implicarea directă a operatorilor economici în procesul de pregătire profesională, astfel încât la finalul anilor de studiu, elevii să aibă asigurat un loc pe piața forței de muncă.

Investiția în dezvoltarea resurselor umane contribuie la creșterea calității locurilor de muncă din municipiul nostru.

Administrația publică locală va sprijini orice agent economic și investitor care dorește să se implice în pregătirea și calificarea elevilor de la școlile cu profil tehnic din municipiul nostru, în meserii în care piața muncii este deficitară.

Nicolae-Florin Oancea

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.