.

Sugestii pentru masa de Florii

Ciorbă de cartofi cu leuștean

Ingrediente: 500 g cartofi, 1-2 morcovi, pătrunjel, țelină, 2 legături de ceapă verde, 3 legături de leuștean, un litru de borș, 5 linguri suc de roșii, ulei, sare, piper.

Mod de preparare:

Zarzavaturile se taie mărunt și se călesc în ulei. Peste legumele înăbușite se toarnă apa, iar după primul clocot se adaugă și cartofii, curățați și tăiați în bucăți potrivit de mari. Ciorba se lasă la fiert aproximataiv 20 de minute, după care, se adaugă sucul de roșii. Borșul se fierbe separat și se toarnă apoi în oala cu ciorbă. Se mai dau câteva clocote, ciorba se potrivește de sare și piper, apoi se stinge focul. Deasupra se presară leușteanul tăiat mărunt.

Salată de fasole cu ton și porumb

Ingrediente: 500 g de fasole fiartă, 200 g de ton, o conservă de porumb, oțet sau zeamă de lămâie, o ceapă roșie, o legătură de pătrunjel, un ardei gras, sare, piper.

Mod de preparare

Fasolea se pune la moi în apă, iar după câteva ore se poate fierbe. După ce s-a răcit, se toarnă într-un caston încăpător, apoi se adaugă, pe rând,  porumbul, ardeiul gras, ceapa și verdeața. Ingredientele se amestecă ușor, după care, se pune oțetul sau zeama de lămâie, ulei, puțină apă, foarte puțin zahăr și totul se condimentează, după gust. Ideal ar fi ca piperul să fie proaspăt măcinat. După omogenizare, salata se lasă la frigider câteva ore, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Cine dorește, la compoziție poate adăuga și câteva măsline, iar în loc de conservă de ton, se pot folosi și alte conserve de pește în ulei sau suc propriu.

Pește cu ardei la cuptor

Ingrediente: 4 bucăți file de pește alb, 6 ardei grași (roșii şi galbeni), 2 cepe potrivite, 6 căței de usturoi, 3 linguri de ulei, sare, frunze de busuioc proaspăt.

Mod de preparare:

Cepele se curăță și se taie felii.  Ardeii se spală și se feliază, apoi se curăță usturoiul. Legumele astfel pregătite se pun, în strat uniform, într-o tavă termorezistentă, iar deasupra se presară puțină sare și piper.  Bucățile de pește, condimentate după gust, se așază deasupra legumelor din tavă. Peste ingredientele astfel pregătite se toarnă uleiul, iar tava se acoperă cu o folie și se dă la cuptor pentru 30 de minute. După acest interval, se îndepărtează folia, iar tava se mai lasă câteva minute la cuptor, până se rumenesc bucățile de pește. La final, deasupra se presară frunzele de busuioc, iar preparatul se consumă cald, alături de piure de cartofi sau alte garnituri preferate.

Plăcintă cu halva

Ingrediente: 500 g făină, ½ cub drojdie, 200 g nucă, 100 g halva, 2 linguri cacao, 400 ml apă, 25 g ulei, 100 g zahăr, 1 praf de sare.

Mod de preparare

Drojdia se dizolvă într-o cană cu apă călduță, împreună cu o lingură de zahăr și o linguriță de făină. După câteva minute, drojdia se toarnă în castronul cu făina cernută în prealabil, la care se adaugă restul de zahăr, sarea și uleiul. Ingredientele se frământă cu apă, până se obține un aluat elastic. Aluatul obținut se lasă să crească, iar după ce-și dublează volumul, se împarte în trei părți egale, din care se vor întinde trei foi.

Separat, halvaua sfărâmată se amestecă bine cu nuca măcinată și cacao, iar după omogenizare, compoziția obținută se presară peste foi. Fiecare foaie se rulează și se așază într-o tavă rotundă. Se ung cu ulei și se dau la cuptorul încins, penetru 30-40 de minute.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate