.

Trei reţete culinare pentru mesele de week-end

Ciorbă de primăvară

Ingrediente: 3 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o țelină mică, o ceapă, un ardei verde și unul roșu, 2 roșii, o legătură de lobode roșii și una de lobode verzi, 2 roșii, o legătură de ștevie, una de leurdă, una de mărar, una de leuștean, o lingură pastă de tomate, 50 ml ulei, 100 g tăiței lați, un litru zeamă de varză, vegeta, sare, piper.

Mod de preparare

Rădăcinoasele se curăță și se taie rondele, ceapa se toacă mărunt, ardeii se taie cubulețe. Loboda, ștevia și leurda se spală și se taie fâșii, iar roșiile cubulețe.

Se pregătește oala pentru ciorbă, în care se încinge uleiul și se călește ceapa, zarzavatul și ardeiul, timp de 3-4 minute. Se adaugă apoi vegeta, piper. Legumele se fierb în apă timp de 20 de minute, apoi se adaugă loboda, leurda și roșiile, continuându-se fierberea încă 15 minute. La ciorbă se adaugă tăițeii lați, iar când aceștia sunt fierți, ciorba se acrește cu pasta de tomate și moare de varză, după preferință. Se mai dă un clocot, se stinge focul, iar deasupra se presară leușteanul tăiat mărunt deasupra.

Pulpe de pui cu cartofi noi și ceapă verde, la cuptor

Ingrediente: 4 pulpe inferioare de pui (cu os și piele), 1 kg cartofi noi (mici), 6 cepe verzi, 2 linguri pastă de ardei, o lingură de ardei iute amestecat cu ulei, 2 lingurițe coriandru măcinat,1/4 linguriță de chimion măcinat, 5 căței de usturoi, 5 linguri ulei, o lingură de unt sau untură, frunze de mentă, sare, piper.

Mod de preparare

Pasta de ardei se amestecă bine cu ardeiul iute măcinat, usturoiul strivit, coriandrul, chimion și puțină sare, se adaugă două linguri de ulei, iar după omogenizare, se obține o pastă consistentă. Cartofii noi se curăță cu un burete metalic, se taie în 2-4 bucăți, pe lungime. Pulpele, spălate și uscate în șervețele de hârtie, cartofii noi se aranjează în tavă. Peste cartofi și pulpe se toarnă uniform sosul obținut, apoi se adaugă 150 ml de apă. Ceapa verde se curăță, se taie în segmente mai lungi și se pune peste ingredientele din tavă. Tava se dă la cuptor pentru 40-50 de minute, până se rumenește carnea. La final, untul se amestecă ușor cu ingredientele din tavă și se mai lasă încă cinci minute la cuptor. După ce se scoate tava din cuptor, peste carne se pune menta zdrobită, amestecată cu puțin ulei și sare grunjoasă.

Plăcintă cu brânză și leurdă

Ingrediente pentru o tavă de 22/23 cm.: 3 legături mai mari de leurdă, 500 gr brânză de vaci ușor sărată, 250 gr telemea de bivoliță, o legătură de pătrunjel, 4 ouă, o legătură ceapă verde,  un pachet foi de plăcintă, 200 ml lapte

Pentru unsul foilor: 200 gr unt, 5 linguri ulei.

Mod de preparare

Foile de plăcintă se decongelează din timp. Brânza se mărunțește într-un bol încăpător, apoi se amestecă bine cu două ouă, leurda, ceapa și pătrunjelul tăiate mărunt.

Foile decongelate se împart, două câte două și se ung ușor cu untul topit în ulei. Pe latura mare a foii, din margine pornind, se pun cam 5 linguri din compoziție, apoi foaia se rulează cu grijă. Pe măsură ce se rulează, foaia se mai unge, în special când se ajunge la capăt. Ruloul format se așază în tavă, procedându-se la fel și cu celelalte foi, rulourile putându-se așeza și în spirală. Laptele se amestecă cu ouăle rămase și se toarnă peste plăcinta din tavă. Tava se dă la cuptorul încins și se ține 40-45 de minute.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate