Treptele spre Cascada Lolaia, refăcute de rangeri

Rangerii Parcului Naţional Retezat (PNR) au refăcut scările de acces şi balustradele din lemn spre Cascada Lolaia, unul dintre locurile de mare atracţie pentru turiştii care vizitează Retezatul.

Lucrarea a fost efectuată de rangerii Lorențiu Nicolae și Ioan Dăjulesc, care au schimbat structura din lemn, acolo unde a fost nevoie.

Cascada Lolaia este situată în partea nordică a Munţilor Retezat, la 1.050 metri altitudine, în Valea Nucşoara. Cu o înălţime de aproape 15 metri, cascada nu poate fi văzută din drum, dar poate fi reperată datorită zgomotului pe care îl produce apa ce cade peste stânci.

Cascada are şi o legendă, a cărei protagonistă este o frumoasă ciobăniţă.

„Legenda spune că demult tare, la un sfârşit de vară, o frumoasă ciobăniţă, cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei, Nucşoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Şi acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosiţe despletite ale fetei, curgând ca două şuvoaie argintii”, spun reprezentanţii PNR.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.