Viorel Salan: “Președintele PSD Marcel Ciolacu trebuie să fie premier acum, nu peste un an și jumătate”

A trecut ceva timp de la votul moţiunii de cenzură prin care Guvernul Cîţu a fost demis şi România nu are încă un guvern cu atribuţii depline. Am solicitat lămuriri în acest sens de la Viorel Salan, deputat PSD de Hunedoara, membru al Comisiei pentru apărare, ordine public şi siguranţă naţională. 

–    România nu are încă un guvern cu puteri depline la o lună de la votul moţiunii de cenzură . De ce?

În primul rând, România nu are un preşedinte căruia să îi pese de ea.  Suntem în criză sanitară de aproape doi ani de zile. Suntem în plină criză politică creată chiar de Klaus Iohannis. Şi, în plus, deşi a creat-o chiar el, preşedintele României şi-a abandonat complet rolul constituţional de mediator şi între puterile statului şi între stat şi societate. În schimb, a preferat să se plimbe în pantofi albi şi ţinută lejeră în vizită la piramidele egiptene.

România a atins un record de mortalitate de 500 de oameni, nu are guvern, iar preşedintele allege să joace golf, când în calitatea lui de negociator, impusă de Constituţie, ar trebui să rezolve o criză politică ce se prelungeşte nepermis de mult.

Preşedintelui ar trebui să îi pese de ţara care l-a ales. Dar lui Klaus Iohannis nu-i pasă şi nici nu cred că i-a păsat vreodată cu adevărat.

–      Vom avea un guvern PSD-PNL-UDMR, susţinut de o majoritate stabilă în Parlament. Ce doreşte PSD de la acest guvern?

În primul rând, vom avea un guvern al României, iar România are nevoie acum de un program clar cu prioritățile și urgențele românilor din acest moment, mai ales că suntem în prag de iarnă. Este nevoie de asemenea şi de un program de guvernare pe termen mediu până în 2024. Dar aceste documente nu pot fi eficiente fără o coaliţie funcţională.

Partidul Social Democrat a fost de acord cu participarea la guvernare având ca obiectiv direct implementarea unor măsuri prin care să salveze ţara aflată în prag de colaps atât social, cât şi economic şi sanitar.

Avem însă trei obiective prioritare chiar din prima lună de guvernare şi anume să majorăm alocațiile pentru copii, să creştem pensiile cu 11% şi să creştem salariul minim de la 2.300 la 2.550 de lei.

Este important ca majorările să fie sustenabile financiar, de aceea se fac simulările necesare pentru identificarea soluțiilor/surselor de finanțare.

Acestea sunt printre primele urgențe.

–      Credeţi că săptămâna viitoare am putea avea un nou guvern?

Mai întâi ar trebui finalizate cât mai repede discuţiile în ceea ce privește numele premierului.

Consiliul Național al PSD a aprobat variant premierului prin rotație cu PNL, într-un viitor guvern PSD-PNL-UDMR. Şi, de asemenea, președintele PSD Marcel Ciolacu a fost validat în unanimitate ca să fie propunerea pentru funcția de premier.

Mandatul cu care echipa PSD merge la consultările de la Cotroceni e simplu și clar. Președintele PSD Marcel Ciolacu trebuie să fie premier acum, nu peste un an și jumătate! E de la sine-înțeleasă această cerință, dat fiindcă PSD are cel mai mare număr de mandate din Parlament – este câștigătorul alegerilor – și, inevitabil, deține o majoritate copleșitoare față de PNL, în potențiala alianță de guvernare. PNL trebuie să înțeleagă acestlucru.

Țara are nevoie de govern funcțional și a trecut déjà prea mult timp cu negocieri politice.

–      Vă mulțumesc

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.