.

Viorel Salan: “PSD știe bine cât de catastrofal e guvernul Cîțu și că trebuie înlăturat”

Senatul şi Camera Deputaţilor au început, miercuri, a doua sesiune parlamentară ordinară a acestui an. Am dorit să aflăm primele impresii legate de acest debut parlamentar de la Viorel Salan, deputat PSD de Hunedoara, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 

–    A  început o nouă sesiune parlamentară. V-ați stabilit direcțiile principale de acțiune în Parlament?

Așa cum a anunțat, luni, președintele PSD Marcel Ciolacu, după ședința Consiliului Național, prioritatea „zero” a partidului este adoptarea proiectului USR PLUS – „Fără penali în funcții publice”. Astfel  încât, după promulgarea legii, actualul premierul condamnat penal să fie obligat să organizeze referendumul în care românii să se exprime dacă doresc penali în funcții publice

De cealaltă parte, insolența și nepăsarea guvernanților în fața impactului grav al scumpirilor uriașe ale electricității și gazului, resimțit acut de populație și economie, impun, la rândul lor, reacție și măsuri urgente în Parlament!

Partidul Social Democrat a pregătit și vom susține promovarea unui set de proiecte de lege și măsuri care să ajute oamenii și companiile afectate să facă față tăvălugului devastator al facturilor majorate.

Am făcut amendamente și vom urgenta dezbaterea legii consumatorului vulnerabil astfel încât să fie aplicată de la 1 octombrie a.c.

PSD insistă pentru subvenționarea unei părți din valoarea facturii la utilități pentru persoanele al căror venit se dovedește insuficient în raport cu majorarea tarifelor precum și stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la electricitate și gaze naturale dacă există o  majorare mai mare de 30%, într-un interval de 6 luni.

Am pregătit și un proiect de lege distinct care să includă și firmele în categoria consumatorilor vulnerabili și care să prevadă măsuri de protecție. E necesar să fie un proiect separat pentru a nu expune riscului de a fi declarată neconstituțională legea consumatorului vulnerabil, care a trecut de Senat într-o anume formă iar principiul bicameralismului impune să nu poate fi modificată structural, fundamental, în Camera Deputaților.

De asemenea, vom urgenta adoptarea legii protecției contra executărilor silite abuzive și contra evacuării debitorilor din locuința familială.

PSD nu poate accepta ca oamenii să ajungă pe drumuri din cauză că nu-și pot achita facturile de energia electrică și gaze,aberant majorate din cauza liberalizării prostești a pieței energiei, făcute de guvernele PNL.    

–      Cum a rămas până la urmă cu moțiunea de cenzură?

Luni, la ședința Consiliului Politic Național al PSD, s-a decis cu unanimitate de voturi că PSD să depună moțiunea de cenzură în momentul în care vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moțiune.

 Aritmetica este implacabilă, cifrele spun adevărul. PSD poate mobiliza 204 voturi în Parlament și sunt necesare 234 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. Lipsesc, deci, 30 de voturi.

PSD n-are nicio ezitare să înlăture guvernul Cîțu de la putere, dar nu poate amăgi oamenii cu spectacole politice sortite eșecului. 

Situația e mult prea gravă în țară, cu scumpirile în avalanșă, cu recrudescența pandemiei, cu prăbușirea nivelului de trai al populației, cu perspective sumbre pentru economie, pentru ca PSD să depună o moțiune de cenzură doar de palmares facil.

PSD știe bine cât de catastrofal e guvernul Cîțu și că trebuie înlăturat. Însă acest lucru nu se poate face, la modul realist, decât în două feluri; urmare a protestelor masive ale românilor sau, politic, prin moțiunea de cenzură votată de o majoritate de 234 de parlamentari.

Când va exista șansa reală a trecerii moțiunii de cenzură, PSD nu va avea nicio ezitare! Va da jos Guvernul Cîțu și-și va asuma guvernarea.

–      Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre reformele pe care parlamentarii trebuie să le adopte. Cum comentați?

Am urmărit și eu acele declarații. Pe de o parte este încurajator că în sfârșit președintele României a văzut și el care sunt rezultatele “guvernului lui”. A constatat și el că există o majorare a prețurilor, este reală și îi afectează pe cei mai mulți români. Ăsta e un lucru bun.

De cealaltă parte însă cere Parlamentului să fie mult mai activ, mai responsabil și mai orientat către actul legiferării.

Poate că i-a scăpat din vedere detaliul “nesemnificativ” că randamentul la care se referă este determinat de “coaliția lui” din Parlament. Restanțele și reformele legislative, care nu au fost demarate încă deși au fost promise în campania electorală, depind în primul rând de voința alianței PNL-USR PLUS-UDMR, majoritară în parlament.

Dacă după alegerile parlamentare, președintele Iohannis ar fi propus partidelor un guvern de uniune națională, atunci aș fi înțeles maniera de comunicare de acum. Dar așa, îi propun să își cheme favoriții la Palatul Cotroceni și să îi pună la treabă. Nu-l oprește nimeni.

–      Vă mulțumesc

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate