.

Winkler salută descentralizarea din domeniul fondurilor de dezvoltare regională

Descentralizarea este cea mai mare noutate din domeniul fondurilor europene, acest proces fiind declanșat atât la București, cât și la Bruxelles, a arătat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, miercuri, la Deva, într-o conferință de presă.

”Descentralizarea este cea mai mare noutate din domeniul fondurilor europene. Suntem într-o perioadă de tranziție în care a început deja noul buget multianual al UE 2021-2027.  (…) Există o descentralizare în România, dar avem o descentralizare de la Bruxelles către capitalele naționale”, a afirmat Winkler. Conform acestuia, asistăm la descentralizarea la nivel național a utilizării fondurilor de politică regională, iar de la Bruxelles spre statele membre pentru cele aferente Politicii Agricole Comune (PAC).

Europarlamentarul a salutat decizia Parlamentului României de a transforma agențiile de dezvoltare regională în autorități de management pentru fondurile de dezvoltare regională din cadrul Politicii de coeziune. ”Această decizie înseamnă că, de exemplu, în cazul județului Hunedoara nu se va mai merge la București pentru aprobări, că nu se mai întocmesc programele la București, ci acestea se realizează în plan județean și se avizează la Timișoara”, a precizat Iuliu Winkler. Potrivit acestuia, transformarea ADR Vest în autoritate de management pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara va aduce cu sine, în primul rând, reducerea birocrației.  ”ADR Vest va gestiona, în următorii 7 ani, un fond de dezvoltare regională de 1 miliard de euro. Acești bani trebuie utilizați pentru proiectele celor patru județe componente ale Regiunii de Dezvoltare Vest, Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara”, a subliniat deputatul european. El a mai spus că programele finanțate din fondurile de dezvoltare regională vor trebui să răspundă cu adevărat nevoilor reale ale acestor județe și ale comunităților lor. ”Este nevoie de pregătirea de proiecte care răspund nevoilor localităților. De multe ori au fost întocmite proiecte la programele care tocmai erau deschise. Gândirea primarilor mergea către posibilitățile care existau. Eu sper că această paradigmă se va inversa, adică ADR-urile vor întocmi proiecte în funcție de necesitățile autorităților locale, iar acest lucru va fi un mare avantaj”, a mai declarat Winkler. În opinia sa, această descentralizare va aduce rezultate bune dacă autoritățile publice locale și Consiliul județean Hunedoara vor face eforturi mai multe decât până acum de a avea un portofoliu de proiecte mature, pregătite pentru a fi depuse și implementate în următorii 7 ani.

Iuliu Winkler a adăugat faptul că guvernul de coaliție de la București se bucură de încrederea autorităților europene, iar acest lucru este un avantaj, pentru că ”dacă există încredere, vom beneficia și de sprijin”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate