Ziua Internaţională a Bolii Parkinson – 11 aprilie 2021

Schimbarea atitudinilor; Descoperirea de noi tratamente; Alătură-te nouă!

An de an, pe data de 11 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a pacientului cu boala Parkinson, la inițiativa Asociației Europene Împotriva Bolii Parkinson și cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Boala Parkinson este a doua cea mai răspândită boală neurodegenerativă după Alzheimer. Este denumită după medicul care a descoperit-o, James Parkinson, care a descris-o în 1817 drept ”paralizia tremurătoare.”

Evenimentul are ca obiective creșterea nivelului de informare în ceea ce privește maladia Parkinson și impactul acesteia asupra individului, familiei şi societății, îmbunătățirea posibilităților de îngrijire şi tratament pentru cei afectați de această boală si creșterea investițiilor în cercetarea legată de boala Parkinson.

Maladia face parte din registrul afecțiunilor neurologice progresive și afectează numai în Europa aproximativ 1,2 milioane de persoane. Această afecțiune are impact asupra tuturor aspectelor ale vieții: fizic, psihic, social, emoțional şi chiar economic. Este o boală degenerativă, care survine în urma distrugerii lente, progresive şi ireversibile a neuronilor. Pacienții prezintă rigiditate în mișcări, tremur incontrolabil al membrelor şi al capului şi bradikinezie – mișcări incontrolabile ale corpului.
În România, peste 70.000 de oameni au fost până în acest moment diagnosticați cu boala Parkinson – regăsită pe plan național pe locul doi, ca frecvență, în rândul afecțiunilor neurologice degenerative.

Boala Parkinson provoaca probleme cu miscarea, probleme cognitive, probleme neuro-comportamentale, precum si dificultati senzoriale si de somn. Semnele si simptomele incep, de obicei, treptat, incet si adesea aleatoriu (fara ordine stabilita). Cele patru semne si simptome principale includ miscari fizice lente (bradikinesia), tremuraturi (tremor), rigiditate musculara si instabilitate posturala (echilibru si coordonare).

Demența survine tardiv în evoluția bolii Parkinson și afectează 15% – 30% din pacienți. Memoria recentă este afectată.

Boala Parkinson nu poate fi vindecată, însă tratamentele medicale pentru terapia Parkinson pot declanşa sau agrava unele simptome neuromotorii. 

La începutul tratamentului, este posibilă o ameliorare semnificativă a simptomelor. Cu timpul, însă, beneficiile medicamentelor scad sau devin mai puțin consistente.

În contextul actualei epidemii de coronavirus, pacienții cu Parkinson prezinta un risc major de contractare a virusului şi de a dezvolta forme severe de boală. Marea majoritate a lor are nevoie de asistență în viața de zi cu zi, de aceea recomandările privind protecția se adresează în mare măsură însoțitorilor care pot fi purtători asimptomatici

Medicii avertizează că orice tip de infecție – urinară, respiratorie etc. –  poate înrăutăți simptomele bolii Parkinson, iar anumite medicamente pot interacționa negativ cu tratamentul pentru această boală.
            În același timp, recomandările actuale sunt ca pacienții să ceară, pe cât posibil de la distanță, eliberarea medicamentelor pe 3 luni, pentru a evita deplasările non-urgente.

            Obiectivele acestei campaniei sunt: sprijinirea persoanelor cu boala Parkinson şi familiile acestora,  în vederea integrării armonioase în societate şi a creșterii gradului de independență a acestora, oferirea posibilității de a-şi demonstra aptitudinile proprii prin participarea la un sistem constant de activități sociale, precum şi conștientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile şi nevoile acestora.

A învăța – A susține – A acționa.

O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunității şi va conduce la creșterea calității vieții pentru cei afectați de această maladie.

CAZURI NOI DE PARKINSON (INREGISTRATE IN JUDEŢUL HUNEDOARA – medici de familie)

AnTotal cazuri noi înregistrate15 – 64 ani> 64 ani
201421187124
201530793214
2016487108379
201742293329
201832662264
201932256266
202030944265

Compartimentul  de Evaluarea şi Promovarea Sănătății şi Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în colaborare cu Asociația de Lupta Împotrivă Bolii Parkinson şi Primăria Municipiului Deva, a organizat  campania de celebrare a „Zilei internaționale a pacientului cu boala Parkinson”, duminică, 11.04.2021, la ora 12:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.