Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – 28 iulie 2018 –

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în data de 28 iulie 2018.

Vineri, 27 iulie 2018, la ora 10:00, Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate va desfăşura acţiuni de informare-educare şi comunicare (I.E.C.) în faţa sediului Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (pe zona pietonală), distribuind populaţiei materiale cu caracter informativ-educativ.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B şi C până în 2030, dar numai câteva ţări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 300 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să ştie. Fără o îmbunătăţire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor creşte şi vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Sloganul CAMPANIEI ZMH 2018: ”să eliminăm hepatita”

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala şi a găsi persoanele nediagnosticate şi fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, Alianţa Mondială pentru Hepatită lansează de Ziua Mondială a Hepatitei o căutare pentru a găsi ”milioanele lipsă la nivel mondial”. Căutarea începe cu trei ani de campanie de sensibilizare, care îşi propune să educe, să influenţeze politicile naţionale de testare şi să încurajeze oamenii să se testeze şi/sau să devină susţinători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

Hepatitele cronice B şi C sunt boli infecţioase care provoacă leziuni grave hepatice, cancer şi moarte prematură. Mai mult de 300 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Hepatitele B şi C sunt epidemii silenţioase, care afectează mai ales copiii şi populaţiile marginalizate: persoane care injectează droguri, populaţii indigene, prizonieri, bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, migranţi şi persoane cu HIV/SIDA.

Vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni infecţia cu virusul hepatitei B. Mai mult de un miliard de doze de vaccin hepatitic B, au fost folosite de la începutul anilor 1980 şi s-a dovedit a fi eficient în aproximativ 95% din cazuri. Nu există în prezent nici un vaccin pentru hepatita C.

Cu disponibilitatea de vaccinuri şi tratamente eficiente pentru hepatita B şi doar tratament pentru hepatita C, eliminarea hepatitei virale este realizabilă, dar este necesară o mai mare conştientizare şi înţelegere a bolii şi a riscurilor, astfel cum este şi accesul la diagnostic şi tratament mai ieftine.

5 INFORMAȚII cheie despre HEPATITA VIRALĂ

  1. Hepatita B şi C ucide mai mulţi oameni anual decât HIV/SIDA, malaria şi tuberculoza, la un loc
  2. Hepatitele B şi C sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul hepatic
  3. >300 de milioane de oameni trăiesc fără să ştie cu hepatita virală
  4. Costul de 20 de cenţi de vaccin la naştere încă nu este folosit în 48% din ţările lumii 

Eliminarea hepatitei B şi hepatitei C, ca ameninţări la adresa sănătăţii publice, până în 2030 ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecţii şi ar salva 10 milioane de vieţi.

Există cinci virusuri hepatitice diferite: A, B, C, D şi E:

HEPATITA A se transmite prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată; se poate manifesta epidemic, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare.

HEPATITA B se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate; se poate transmite în timpul naşterii de la mamă la copil, prin schimbul de lame de ras sau periuţe de dinţi, prin sex neprotejat şi prin schimbul de ace şi seringi în cazul injectării de droguri.

HEPATITA C se transmite prin contact sânge-la-sânge. Cele mai frecvente moduri de infecţie includ practici nesigure de injectare, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale şi prin sânge şi produse din sânge netestate. Aceasta poate fi transmisă şi prin intermediul unor practici sexuale, iar riscul creşte prin prezenţa altor infecţii cu transmitere sexuală.

HEPATITA D se transmite prin contact cu sângele infectat. Virusul hepatitic D este un virus defectiv care necesită prezenţa HVB pentru realizarea infecţiei şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HVB, prin coinfecţie sau suprainfecţie.

HEPATITA E, la fel ca şi hepatita A, se transmite prin consumul de alimente contaminate sau apă potabilă contaminată. Focarele apar în cazul în care există o lipsă de apă potabilă şi canalizare.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.