.

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii – 17 mai 2022

2

Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o creștere a presiunii sângelui în artere, peste valorile normale. HTA poate apărea datorită factorilor de risc (genetici și/sau comportamentali),dar și din cauza unei afecțiuni la un alt organ (inimă, rinichi, glande suprarenale).Hipertensiunea arterială poate să nu fie însoțită de simptome, dar în unele cazuri pot apărea manifestări precum: greață, vărsături,dureri de cap, zgomote în urechi, tulburări de vedere, vertijuri, oboseală, sângerări nazale.

Tensiunea arterială(TA) este presiunea sângeluiîn artere descrisă de două valori:

Prima valoare, sau tensiunea arterialăsistolică (maximă), este cea mai mare dintre cele douăși măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă.

A doua valoare, sau tensiunea arterialădiastolică (minimă),măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, atunci când inima se relaxeazăși primește o nouă cantitate de sânge. 

De obicei, în condiții de repaus fizic, valoarea sistolică este mai mică de 140 mmHg, iar

valoarea diastolică este mai mică de 90 mmHg.

Hipertensiunea arterială este definită cu valori ale TA sistolice egale sau mai mari de 140 mmHg și/sau ale TA diastolice egale sau mai mari de 90 mmHg.

Valorile constant crescute și necontrolate ale TA se corelează cu un risc crescut de mai multe evenimente cardio-vasculare:

  • accident vascular cerebral (AVC);
  • infarct miocardic;
  • insuficiențăcardiacă;
  • boală arterială periferică;
  • afecțiune renală;
  • demență;
  • moarte subită.

În România, datorităcomplicațiilor cardiovasculare pe care le determină, HTA este responsabilă de 62% din totalul deceselor, conform Studiului Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România (SEPHAR) IV, realizat în 2021.

Factorii de risc în hipertensiunea arterială pot fi:

– nemodificabili – vârsta, rasa și istoricul medical al familieiși/sau;

– controlabili de cătrepacienți- supraponderabilitatea sau obezitatea, lipsa activității fizice, fumatul, sarea consumatăîn exces.

Factorii comportamentali joacă un rol major în creșterea presiunii arteriale (alimentația nesănătoasă, consum redus de fructe și legume, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul etc.).

Tema campaniei din acest an este  Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult, concentrându-se pe combaterea ratelor scăzute de conștientizare în special în zonele cu venituri mici sau medii, și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale.

Scopulprincipal al zilei este de a educa populația și de a crește gradul de conștientizare a hipertensiunii arteriale și a complicațiilor sale medicale grave, de a oferi informații despre prevenire, depistare și tratament. Pentru a face acest lucru este nevoie de cooperarea profesioniștilor din domeniul sănătății, a mass-media, a organizațiilor de voluntari și a guvernului.

Monitorizează-ți atent tensiunea arterială

Ziua Mondială de Luptăîmpotriva Hipertensiunii întărește mesajul căpacienții trebuie să fie atenți la menținereastării lor de sănătateși a valorilor tensiunii arteriale în limite normale. Reguli de bază care trebuie respectate:

  • Verifică tensiunea în fiecare lunăși mergi la medic, dacă observi schimbări.
  • Limitarea consumului de sare! Verificați etichetele produselor alimentare. Nu adăugați sare la masă!
  • Beți cel puțin 2-2,5 litri de apă pe zi și adoptați o dietă bogată în legume, fructe de sezon.
  • Spuneți nu alimentelor de tip fastfood!
  • Renunțați la fumat!
  • Limitarea consumului de alcool!
  • Menținerea unei greutăți corporale optime; Adoptați un stil de viată activ! Cel puțin 30 minute de exerciții efectuate zilnic, vă pot ajuta să scădeți în greutate și să vă reduceți presiunea arterială.
  • Nu întrerupe tratamentul prescris! Hipertensiunea arterială este o boală cronică, iar tratamentul trebuie luat toatăviața, chiar dacă valorile tensiunii arteriale devin normale sub tratament.

Cum se măsoară corect tensiunea

Tensiunea arterială poate fi măsuratăîn cabinetul medicului de familie, al medicului de medicina muncii, dar și la domiciliu, prin auto măsurare. Cele mai sigure tensiometre electronice sunt cele a căror manșetă se aplică pe braț și nu pe încheietura mâinii, deoarece dispozitivele de încheietură pot da rezultate eronate. Pentru auto măsurare, manșeta gonflabilă a tensiometrului ar trebui să acopere o bună parte din zona superioară a brațului, iar această manșetă trebuie să fie poziționată direct pe piele, cu furtunul așezat pe partea internă a cotului (plica cotului).

Pentru a obține valori corecte:

  • este indicat ca măsurătoarea să se realizezeîn poziție șezândă, după 5-10 minute de repaus;
  • în timpul măsurătorii, stai așezat pe scaun cu picioarele pe podea și brațul sprijinit pe o masă, astfel încât cotul să fie aproximativ la nivelul inimii;
  • nu vorbi în timpul măsurătorii și nu te mișca;
  • evită să fumezi cu minim 15 minute înainteamăsurătorii;
  • evită să consumi cafea în ora precedentăexaminării;
  • încearcă să eviți situațiile stresante.

Date statistice din județul Hunedoara

 201320142015201620172018201920202021
Boli Cardio-Vasculare33.13632.32032.75233.39632.62132.15633.00232.07232.080
HTA61.70062.62962.85662.43862.73563.15861.88760.41061.040

Măsurarea tensiunii arteriale – o obligaţie pentru sănătatea dumneavoastră!
Prin menţinerea sub control  a tensiunii arteriale evitaţi riscul de deces şi dizabilitate.
Adoptaţi un stil de viaţă sănătos!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate