Castelul Corvinilor îşi depune candidatura pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european”

Administraţia Muzeului „Castelul Corvinilor” şi Primăria Hunedoara au transmis Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) documentaţia necesară pentru ca monumentul istoric să fie înscris preselecţia naţională pentru desemnarea „Mărcii patrimoniului european”, a informat administraţia locală.

La începutul lunii martie, INP va desemna cel mult două obiective ce vor reprezenta apoi România la selecţia finală pentru acest titlu, aceasta fiind realizată de către un juriu de specialişti aflat sub responsabilitatea Comisiei Europene (CE).

„Castelul Corvinilor este unul dintre elementele identitare ale Hunedoarei şi chiar şi ale Transilvaniei. A fost şi rămâne în zona centrală a preocupărilor Primăriei Hunedoara deoarece, pe lângă valoarea sa istorică, simbolică şi culturală, mai ales în ultimii ani, castelul a devenit şi un motor de dezvoltare economică a zonei. Din toate aceste motive, considerăm că orice demers menit să promoveze obiectivul medieval din oraşul nostru este nu doar necesar, ci obligatoriu”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

„Marca patrimoniului european” este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi, în special, a tinerilor valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural din Uniunea Europeană.

Acordarea mărcii la nivel european are loc o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite CE, în fiecare sesiune, cel mult două propuneri de situri, dintre care doar unul va fi selectat.

Castelul Corvinilor îndeplineşte toate cele trei condiţii importante ale procedurii de selecţie, susţin autorităţile locale din municipiul Hunedoara.

Monumentul în sine şi deţinătorii săi din secolul al XV-lea, Ioan de Hunedoara, apoi Matei Corvin, au jucat, fiecare, un rol major în istoria Europei, iar castelul atrage mii de turişti de pe continent, dar şi din alte părţi ale lumii. Anul trecut, castelul a fost vizitat de peste 200.000 de turişti, în scădere la jumătate faţă de anul 2019, din cauza pandemiei de coronavirus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.