Castelul Corvinilor: lucrări de restaurare la Turnul Neboisa

Lucrările de restaurare ale Castelului Corvinilor au ajuns la Turnul Neboisa, operaţiunea, care se derulează la exteriorul acestuia, fiind parte a unui proiect de 5 milioane de euro finanţat din fonduri europene şi câştigat de Primăria Hunedoara.

„După ce, în prealabil, zidurile au fost curăţate de pulberile industriale depuse de-a lungul a mai bine de un secol, acum se efectuează lucrări de rostuire a paramentului, completare a zidăriei şi restaurare zidurilor şi tencuielilor exterioare. Restaurarea interiorului turnului este finalizată”, a informat Primăria Hunedoara.

Turnul Neboisa are o înălţime de 15 de metri, ziduri groase de 2,40 metri, cinci niveluri de apărare prevăzute cu guri de tragere şi a fost ridicat în cea de-a doua etapă de construire a Castelului Corvinilor din timpul lui Iancu (Ioan) de Hunedoara, între anii1446 şi 1452.

Edificiul avea un rol strict militar, acela de a apăra latura vestică a Castelului, cea mai vulnerabilă la atacuri.

Numele său a fost dat de mercenarii sârbi care făceau parte din trupele de apărare a reşedinţei familiei nobiliare de Hunedoara. În sârbeşte, „Ne bojsa” înseamnă „Nu te teme”.

Până acum, în cadrul actualului proiect de restaurare – conservare a Castelului Corvinilor au fost finalizate ori sunt aproape de finalizare lucrări în Palatul Administrativ, Turnul Pustiu, Turnul Tezaur, Turnul Capistrano, Turnul Buzdugan, Turnul Vechi de Poartă, Turnul Nou de Poartă şi Galeria Suspendată.

Imediat după finalizarea lucrărilor, Primăria municipiului Hunedoara şi administraţia Muzeului Castelul Corvinilor va începe implementarea unui al doilea proiect, tot cu finanţare europeană, în valoare totală de 6,6 milioane de euro, al cărui scop va fi restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a unor componente ale edificiului medieval ce nu au putut fi incluse în proiectul actual, au precizat autorităţile locale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.