Comunicat de presă: Deznodământul în cazul MINTIA – ce se va petrece?

A venit mometul să facem lumină în cazul vânzării Termocentralei Mintia, o situație emblematică pentru modul în care au fost și sunt distruse obiectivele strategice ale României.

Pe fondul măsurilor aberante care se impuneau în sectorul energetic, a Pactului verde european, se prefigura o destabilizare a Sistemului Energetic Național (SEN). Practic, Guvernul României își propusese să distrugă o bună parte din producătorii de energie, fără a pune altceva în loc. De aceea, am luptat și am făcut tot posibilul pentru a scoate la suprafață adevărul despre Termocentrala Mintia, încă din decembrie 2020.

            Astfel, în 17 decembrie 2020, formulam o scrisoare către domnul premier Ludovic Orban, domnul Virgil Popescu, ministrul Energiei, către ministrul Mediului, Consiliu Județean Hunedoara și primarul Devei pentru a le cere menținerea în funcțiune a termocentralei, crearea unui plan de retehnologizare, plata salariilor restante pentru angajați și stoparea urmăririi penale a angajaților care s-au aflat în greva foamei, în septembrie 2020. La începutul lunii februarie 2021 făceam interpelare către CSAT. La sfârșitul lunii februarie 2021 am fost cu George Simion și Cristian Iștoc la Prefectura Hunedoara și cu Claudiu Târziu în Valea Jiului la protestul minerilor. În martie 2021, în calitate de deputat, am făcut o adresă către conducerea Complexului Energetic Hunedoara, solicitând o vizită la Mintia, care, mai întâi, mi-a fost refuzată. În mai 2021, am interpelat Ministerul Energiei, care nu a răspuns nici până în ziua de azi. În august 2021 am trimis scrisoare către Comisia Europeană pentru a trage un semnal de alarmă asupra consecințelor închiderii Termocentralei Mintia, mai ales consecințele pe care le-a avut asupra oamenilor.

            Totodată, pe parcursul celor doi ani nu m-am oprit din a cere:

– crearea Strategiei Energetice Naționale, pe care Ministerul Energiei avea obligația s-o facă demult;

– independența energetică a României;

– retehnologizarea Termocentralei Mintia;

– construcția de noi capacități de producere a energiei, înainte de închiderea oricăror capacități funcționale;

– demisia incompetentului și coruptului ministru al Energiei, Virgil Popescu.

            Am fost puțini parlamentari care am vorbit despre Termocentrala Mintia, iar uneori chiar mi s-a spus că sunt penibilă! Că ar trebui să las abandonez acest subiect pentru că nu este relevant.

            Însă, ceea ce părea irelevant pentru alții, pentru mine era o cauză și o luptă în care mă angajasem să o duc până la capăt. O luptă pentru valoarea acestui colos – Termocentrala Mintia, care s-a construit continuu pe parcursul a 10 ani, începând din anul 1969. Care s-a făcut cu multe eforturi și unde au murit oameni în procesul de construcție. Termocentrală care este un bun de siguranță națională pentru România, fiind singura capacitate mare de producție a energiei electrice din nord-vestul țării. Transportul de energie din partea de sud-est, unde noi avem cele mai multe capacități, este atât de ineficient, încât vindem energia la bulgari pentru ca noi, aici în nord-vest, să importăm energie de la unguri.

            Unde suntem acum? Vânzarea Termocentralei Mintia nu este deloc un lucru simplu, este o chestiune de mare complexitate. Pentru că de-a lungul anilor partidele aflate la guvernare (PSD+PNL) au folosit termocentrala pentru interesele proprii, nenorocind-o, efectiv. Foarte mulți bani s-au scurs în buzunarele acoliților de partid de-a lungul anilor. Asta, până când, actualii guvernanți au vrut și ei să se înfrupte din Termocentrala Mintia și au decis să o vândă la un preț mic și o șpagă mare.

De aceea, eu una nu m-am hazardat în a intra în procesul de contestare a vânzării Mintia. Știam că dacă vreau să fac asta, îmi trebuie informații foarte bune, un avocat și specialiști foarte buni. Pentru că mafioții din PNL au știut să mânărească foarte bine toate documentele în așa fel încât să dea aparență de legalitate. Însă, totul era lipsit de morală și de adevăr.

            Dumnezeu mi-a dat oameni valoroși cu care să lucrez. Împreună cu colaboratorii mei, dna avocat Marina-Ioana Alexandru, psih. Adrian Aciu și cu ing. Marin Mititelu am depus cerere de intervenție în proces și am cerut judecătorilor anularea contractului de vânzare a termocentralei.

Acești oameni sunt dintre cei mai curajoși și mai vrednici luptători civici pe care ni i-a dat Dumnezeu! Multe dintre asupririle din pandemie, impunerea vaccinurilor, a certificatelor covid, manualele de egalitate de gen în școli, plafonarea prețurilor la energie și altele, au fost oprite prin inițiativele și amendamentele formulate de dna avocat Marina-Ioana Alexandru și de psih. Adrian Aciu. Ne-ar trebui zile în șir doar să enumerăm ce au făcut acești oameni pentru noi, românii!

            Procesul în instanță a fost inițiat cu ajutorul Asociației Civice Solidaritatea Hunedoreană (ACSH), o asociație cu o bogată activitate în domeniul sindical și a altor cauze locale și naționale, în special prin președintele ei, dl. ing. Marin Mititelu.

            Intervenția noastră se bazează pe mai multe argumente și motive decât vânzarea la preț mic a termocentralei. Noi contestăm vânzarea unui bun de siguranță națională, în lipsa căruia România devine vulnerabilă. Protejarea intereselor naționale trebuie să ocupe primul loc în toate activitățile, inclusiv în cele economice.

            Termocentrala Mintia este un obiectiv important deoarece poate să asigure peste 10% din necesarul de energie electrică al României. Este vorba de producție continuă de energie, în bandă, care echilibrează Sistemul Energetic Național și îl protejează de fluctuații și întreruperi. Mai mult de atât, nu se poate vinde un bun strategic de producere a energiei electrice în plină criză energetică.

            Așadar, orizontul evaluării Termocentralei Mintia trece mult peste valoarea de fier vechi sau chiar valoarea ei ca activ funcțional. Valoarea ei este inestimabilă în lipsa unei alternative de producere a energiei electrice în partea de nord-vest a țării și garantarea siguranței naționale din punct de vedere energetic. Evaluarea termocentralei trebuia să țină cont inclusiv de:

– valoarea strategică a obiectivului;

– criza energetică în care ne aflăm;

– creșterea semnificativă a prețului energiei electrice.

            Nimic din toate acestea nu s-a luat în considerare. Aici, nu vorbim doar de faptul că terenurile aveau o valoare „ceva mai mare”. Aici, vorbim despre asigurarea resursei energetice vitale pentru populație și economie, atât în prezent, cât și pentru viitor. Nu mai vorbim despre faptul că licitația nu a fost transparentă. Aspectele cele mai importante sunt ținute la secret, deși e vorba de bunuri și bani publici.  Aici, vorbim despre asigurarea resursei energetice vitale pentru populație și economie, atât în prezent, cât și pentru viitor.

            Va trebui să aflăm despre acțiunile administratorului judiciar de când a preluat administrarea termocentralei. Inclusiv vânzarea unor componente ale ei și ce era cu acele camioane cu fier vechi care ieșeau pe porțile termocentralei. Această devalizare s-a făceut asupra unui bun național, situație despre care oamenii vorbesc și au dovezi.

            Reamintim că există soluții tehnice, avem specialiști și resurse financiare pentru retehnologizarea termocentralei. Ea poate funcționa și poate produce profit.

            În concluzie, vrem stoparea vânzării Termocentralei Mintia, menținerea ei în patrimoniul statului român, asigurându-se, astfel, și siguranța energetică națională și retehnologizarea termocentralei, iar profitul să aparțină românilor. Bunul Dumnezeu să le dea judecătorilor din acest proces multă înțelepciune și curajul de a scoate la suprafață adevărul. Ne încredem în ei și vom urmări îndeaproape cum evoluează lucrurile.

            Cât despre ceea ce cred eu că se va petrece la Mintia, cred că această vânzare se va anula. Licitația a fost făcută, în așa fel încât, să permită cumpărătorului să se retragă fără ca să-și piardă banii. Lucrurile au fost făcute astfel de PNL și Virgil Popescu pentru a se testa reacția la vânzare a celorlalți factori interesați și a românilor. De aceea și-au lăsat o portiță pentru a se retrage într-un mod rezonabil, dacă se află și se anchetează ilegalitățile. Preconizez că asta se va petrece. Și, astfel, se va aplana și conflictul cu PSD pentru că, probabil, liberalii nu au împărțit „foloasele necuvenite” cu aliații de la guvernare. Probabil, vor trebui să împartă șpaga cu PSD ca să fie pace! Oricum, PSD-ul a avut și are multe interese legate de Termocentrala Mintia și de asta a tăcut și înainte de vânzare. I-ați auzit pe Daniel Zamfir sau pe Radu Oprea alarmați când Mintia avea termen de licitație?

O zi bună și Doamne ajută!

26.12.2022

Deputat Anamaria Gavrilă

Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.