.

Pacientul a murit! Malpraxis sau crimă cu premeditare?

Aflată în „comă” de câteva luni, Termocentrala Mintia și-a dat în aceste zile ultima suflare. Ca de fiecare dată când pacientul moare, apar multe semne de întrebare între care cel mai important este: putea fi salvat? Dincolo de războiul politic „la vedere” purtat prin declarații și comunicate de presă, suntem obligați să tratăm cu obiectivitate acest subiect, pentru ca istoria să consemneze corect faptele, nu vorbele.


După 52 de ani de activitate, s-a stins „Steaua de pe Mureș”

Termocentrala Mintia este, sau mai bine spus, a fost, unul dintre cele mai importante obiective economice ale județului Hunedoara. S-a numărat printre puținele care „au scăpat” neatinse de „reforma sălbatică” de după 1990, prin care au fost închise sute de obiective industriale din România. Aici s-au format generații întregi de energeticieni, Hunedoara oferind țării specialiști de renume mondial. Aici s-a produs energie electrică în cantități care asigurau echilibrul sistemului energetic românesc. Și tot aici s-a produs energia termică necesară încălzirii locuințelor devenilor, a școlilor și a instituțiilor vitale ale județului racordate la sistemul centralizat.
Este clar că transformările profunde prin care a trecut județul Hunedoara, unul puternic industrializat la începutul anilor 90, au afectat economia, societatea și chiar activitatea obiectivelor economice rămase „în picioare”, însă boala putea fi tratată. Niciun medic nu va recomanda injecția letală.


OUG 60/2019. De ce nu s-a vrut aplicarea ei?
La începutul anului 2019, Consiliul Județean Hunedoara a început demersurile pentru preluarea în proprietate a Termocentralei Mintia. Tot în 2019, același lucru l-a făcut și Primăria Deva, cel puțin la nivel declarativ însă, după alegerile locale din septembrie 2020 a renunțat. Revenind la anul 2019, în urma vizitei premierului de la acea vreme (Viorica Dăncilă, PSD) în județ, Guvernul a emis Ordonanța de Urgență 60/2019 care permitea divizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și darea în plată a termocentralei. Actul legaliza preluarea termocentralei în proprietatea cui era dispus să o administreze.
La începutul lunii noiembrie 2019, a fost instalat guvernul condus de Ludovic Orban, PNL. Demersurile CJ Hunedoara au continuat și după instalarea noului președinte al instituției, Laurențiu Nistor, PSD. Imediat după preluarea guvernării, tot în noiembrie 2019, liberalii l-au numit pe Cristian Roșu (președinte PNL Lupeni) în funcția de administrator special al CEH. Și au mai făcut ceva liberalii: l-au păstrat în funcție pe directorul general, Samuel Dioane, reciclat de PNL. De atunci până astăzi, PNL prin oamenii instalați în posturi de decizie, a refuzat să aplice prevederile OUG 60/2019.


Preocupați doar de campaniile electorale
În vara anului 2020 au apărut probleme grave la Termocentrala Mintia. Liderii de sindicat au atras atenția că stocurile de cărbune nu sunt suficiente pentru a face față anotimpului rece. Au început protestele, iar energeticienii au oprit lucrul pentru a atrage atenția asupra realității dureroase care se prefigura.
Aflați în vizite electorale în județul Hunedoara, liderii liberali au refuzat dialogul cu sindicatele și cu energeticienii: Ludovic Orban, Raluca Turcan și alți miniștri, au trecut prin județ ocolind Termocentrala Mintia. Au fugit de întrebările ziariștilor, preferând conferințe de presă „liniștite” în care au vorbit doar despre promisiuni electorale. Nimic despre mine, nimic despre termocentrală.
Au venit alegerile locale, unde PNL a înregistrat un eșec catastrofal în județ (era de așteptat!). Liderul PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, demisionează, iar în locul său este propulsată Vetuța Stănescu (fost director economic al SJU Deva în mandatul lui Mircea Moloț și fost secretar de stat la Dezvoltare), care ajunge în scurt timp, ca prin minune, și deputat în Parlamentul României.  Alături de ea, PNL trimite încă doi oameni în Parlament: senatorii Vasilică Potecă și Lucica Dina Muntean.


Echipa câștigătoare… se schimbă
După alegerile parlamentare, Florin Câțu – PNL este numit premier. Rămas pe dinafară, Lucian Heiuș este numit secretar de stat în Ministrul de finanțe. Alt guvern, alte demersuri.
În februarie, termocentrala de la Mintia își încetează activitatea cauza fiind lipsa cărbunelui. Minele din Valea Jiului produc insuficientă huilă. Președintele CJ Hunedoara invită toți factorii implicați, la o dezbatere publică. Invită inclusiv presa, însă stupoare. Nimeni de la PNL nu onorează invitația.
În schimb, Vetuța Stănescu participă alături de liberali, la alte întâlniri, în urma cărora anunța că „vom găsi soluții”.
Pe 23 februarie 2021 are loc o întâlnire la Ministerul Energiei unde conducerea CJ Hunedoara –  singura dispusă să preia termocentrala prezintă un set de propuneri și condiții. Urmează noi adrese și scrisori deschise prin care administrația județeană solicită același lucru: preluarea termocentralei.
Niciun răspuns.


Există soluții! PNL le respinge
La sfârșitul lunii iunie 2021, mai mulți ambasadori între care și cel al Indoneziei, vin în județul Hunedoara. Se încheagă relații de colaborare, iar Indonezia se declară dispusă să asigure cărbunele necesar funcționării Termocentralei Mintia. Trebuie subliniat că acest tip de cărbune are o concentrație de sulf sub 1%, folosirea sa nemaifiind condiționată de investițiile în instalația de desulfurare (în lipsa căreia a fost anulată autorizația de mediu).
Nici în aceste condiții, Guvernul nu acceptă transferul. Dimpotrivă, ministerul energiei începe demersurile pentru concedierea colectivă a angajaților de la Termocentrala Mintia.
26 iulie 2021. Pacientul este declarat „decedat”
În seara zilei de 26 iulie, ultimii energeticieni ies pe poarta termocentralei. S-a terminat. Au primit niște plăți compensatorii, însă perspectiva este fără viitor. Ce vor face de mâine? Nimeni nu știe. Cei mai tineri trec ușor peste acest moment, își fac planuri cum vor cheltui banii primiți. Cei mai în vârstă privesc cu îngrijorare chipurile copiilor pe care trebuie să-i ajute să termine facultatea. Unul dintre energeticieni a fost găsit spânzurat în propria locuință chiar în ziua în care urma să semneze actele de disponibilizare. Avea 54 de ani. Nimeni nu știe ce va fi de mâine. Beznă totală.
Între timp, liberalii își dau seama că utilajele nu pot fi abandonate peste noapte, așa că reangajează 70 de oameni pentru întreținerea și oprirea lor treptată.

Deva, lovită de deciziile guvernului PNL
Paradoxal, municipiul Deva, condus de primar PNL, este primul care are de suferit după decizia Guvernului de a închide termocentrala. În septembrie începe un nou  an școlar, însă cum vor învăța elevii în săli de clasă neîncălzite? Proiectele prin care administrația vrea să reabiliteze școlile, să monteze centrale, sunt de durată și este greu de crezut că toate școlile vor avea căldură din toamnă.
Deja au apărut primele convulsii. Municipalitatea a creat haos și a bulversat sute de părinți în urma deciziei ca mai mulți elevi de la anumite școli să … învețe la alte școli. Ca să poată fi executate lucrările. Fără microbuze școlare, fără un plan clar, fără argumente convingătoare, părinții sunt revoltați și iau cu asalt zilnic Primăria Deva.
Dacă este să tratăm politic acest subiect, ne întrebăm: cu ce o fi greșit Florin Oancea actualului Guvern și actualei conduceri PNL?

În loc de epilog…
Concluziile celor întâmplate aparțin în totalitate cititorilor noștri, aparțin hunedorenilor. Câteva adevăruri însă, rămân de necontestat:
1.       CJ Hunedoara a vrut să salveze Termocentrala Mintia. Și a avut soluții. Dacă erau proaste, PSD deconta eșecul.
2.       PNL a refuzat să aplice OUG 60/2019. Nimeni nu a înțeles de ce.
3.       PNL controlează de doi ani atât Guvernul, cât și Complexul Energetic Hunedoara. Nu a făcut niciun demers pentru salvarea Termocentralei Mintia.
4.       Florin Oancea este pus la zid de propriul partid, fiind pus în fața unui fapt împlinit. Să fie vorba despre o  răzbunare?
5.       Artizanii închiderii Termocentralei Mintia nu pot fi acuzați de malpraxis, că nu sunt specialiști. Termocentrala a fost „ucisă cu premeditare”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate