Pentru elevii din comuna Totești – „Școala Altfel” și-a atins scopul

Într-o recentă discuție cu prof. Cristina DELINESC (foto), în calitatea sa de director, am aflat că la nivelul Școlilor Primare Reea, Păclișa și Cîrnești și a Grădinițelor cu program normal Păclișa și Cîrnești s-a desfășurat săptămâna „Școala Altfel” care a avut drept motto ,,Învață, ca să treci ușor prin viață!”. La activități a participat un număr de 62 școlari și preșcolari coordonați de 8 cadre didactice.

Elevii, împreună cu profesorii au avut parte de o săptămână diferită, lipsită de presiunea notării, monitorizării permanente și clinchetul clopoțelului. Scopul activităților din cadrul acestei săptămâni a fost de a consolida relația profesor-elev și a desfășura activități menite să stabilească o punte de legătură între cunoștințele dobândite la clasă și lumea în care trăim. Elevii au fost lăsați să își descopere talente, să participe activ, să socializeze și să lucreze în echipă pentru a duce la îndeplinire sarcinile primite. Dintre obiectivele urmărite am putea enumera: promovarea unui stil de viață sănătos, cultivarea interesului pentru lectură, formarea atitudinii de responsabilitate și respect pentru instituțiile locale, responsabilizarea față de resursele naturale ale planetei și dobândirea unor infomații despre importanța apei ca sursă de energie, antrenarea creativității și a gândirii divergente, dezvoltarea deprinderilor motrice, încurajarea originalității în concepție și prezentare, dezvoltarea abilității de comunicare și crearea cadrului pentru dezvoltarea unor parteneriate educaționale între școală și alte instituții.

            Pentru toți participanții, această săptămână a reprezentat o sursă de diversitate, de ieșire din cotidian, de explorare, de depășire a barierelor de comunicare și de distracție.

            Elevii au avut parte în această săptămână de activități în natură, de creație, de poezie, de lectură și de teatru. Profesorii au fost plăcut surprinși de creativitatea de care aceștia au dat dovadă, de felul liber de a se exprima și au descoperit în fiecare elev câte un talent ascuns.

            Între școală și comunitatea locală există o strânsă legătură bazată pe cooperare, colaborare și respect. Drept pentru care elevii au poposit la sediul Primăriei comunei Totești, loc în care au fost întâmpinați și sfătuiți de însuși domnul primar, Pasconi Tiberiu, omul care pune mare accent pe educație și este foarte implicat în viața școlarilor.

            Un alt loc vizitat de micuții elevi a fost Punctul de Lucru al Pompierilor din Totești. Aici, au făcut cunoștință cu salvatorii militari, li s-au dezvăluit tainele meseriei și modul în care aceștia vin în sprijinul oamenilor de fiecare dată când sunt solicitați. Spre încântarea elevilor, le-au fost prezentate utilajele și echipamentele de intervenție și au îmbrăcat cu bucurie echipamentul de protecție al acestora.

            Nu s-a putut încheia săptămâna fără o vizită la biblioteca comunei Totești. Școlarii și preșcolarii au fost introduși în lumea poveștilor și au plecat încântați de multitudinea de cărți văzute și cu promisiunea unei noi vizite pentru a împrumuta cărți. Nelipsit din cadrul activităților desfășurate a fost preotul satului Reea. Dânsul își găsește mereu timp pentru a vizita școala, pentru a-i îndruma și pentru a-i atrage pe elevi spre credința strămoșească creștin ortodoxă.

            De consemnat că părinții elevilor au fost invitați pentru a participa, alături de elevi la expunerea lucrărilor realizate în decursul acestui program.

            Săptămâna „Școala Altfel” și-a atins scopul, elevii fiind în final plini de entuziasm, de încredere și dornici de a reveni la școală.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.