Scrisoare adresată D-nei Margrethe Vestager Vicepreşedinte Executiv – Comisia Europeană, Comisar Politica Concurenței

Stimată doamnă Vestager,
Vă scriu ca Membru al Parlamentului României pentru a clarifica poziția dumnea­voastră cu privire la oprirea termocentralei Mintia și pentru a solicita redeschiderea imediată a acesteia.
Într-un articol de presă național despre întâlnirea dumneavoastră cu Virgil Po­pescu, Ministrul Energiei se men­ționează că ați fost în­cân­tată să auziți că Centrala Mintia (mai departe „Mintia”) din județul Hunedoara a fost închisă acum cinci luni și există un angajament să nu mai fie niciodată deschisă.
În calitate de reprezentant pentru oamenii din județul Hunedoara unde se află Mintia, pot confirma că acest lucru este adevărat. Mintia a fost oprită la 5 martie 2021, lăsând aproximativ 20.000 de oameni din orașul apropiat Deva, orașul administrativ al județului, fără apă caldă și încălzire. Aceasta include locuitori, agenți comerciali și instituții publice, cum ar fi școlile. În Deva, 1.000 de copii au fost trimiși acasă să facă cursuri online, nu din cauza pandemiei, ci din cauza faptului că școlile și grădinițele nu erau dotate cu sistem de încălzire propriu. Mii de oameni dintre cei mai vulnerabili, cu venituri mici, care nu și-au permis instalarea unui sistem individual de încălzire centrală cu gaz, au fost lăsați să sufere la -10 grade Celsius în timpul pandemiei COVID-19. Avem acum în Deva oameni care au căzut în sărăcie energetică, deoarece au fost nevoiți să folosească radiatoare electrice. Majoritatea acestor oameniau o pensie de 160 de euro pe lună și trebuie să plătească prețul de piață al energiei fără subvenții. Am vorbit cu unii dintre ei. Sunt disperați. Oameni foarte bătrâni care au lucrat toată viața pentru ca centrale electrice precum Mintia și alte proiecte majore de infra­structură să servească această țară. Acum sunt lăsați singuri să-și încălzească apa pe aragaz.
După oprire, Mintia nu a beneficiat de un plan de conservare adecvat care ar fi trebuit să fie implementat imediat. Centralele de producere a energiei electrice sunt supuse coroziunii în timpul opririi. Dacă nu sunt luate urgent măsurile adecvate de conservare, coroziunea poate provoca daune mari diferitelor componente ale unui sistem și poate perturba foarte mult pornirea.
Ministrul Energiei a concediat toți angajații care lucrau pentru centrala electrică, iar valoarea Mintiei se degra­dează în fiecare zi. Aceasta este o practică intenționată a guvernului de a aduce va­loarea de piață a centralei la cel mai scăzut nivel prin executarea mai multor date de licitație pentru a scădea prețul. Ministrul Energiei a anunțat deja că nu va permite ca termocentrala să fie vân­dută la anumiți cumpă­rători. Poate că acest lucru se datorează faptului că este deja cunoscut cumpărătorul și interesul său pentru achiziție a fost anunțat de presă ca fiind Gabriel Comănescu. Potrivit presei, Comănescu este un om de afaceri care și-a câștigat banii cumpărând companii de stat, își manevrează banii prin sistemele offshore din Panama și Insulele Virgine Britanice și se află și în spatele principalului partid politic de guver­nământ. Virgil Popescu a alocat în mod direct 585 mili­oane de euro companiilor din Comănescu în Planul de Redre­sare și Reziliență al României.
Nu este corect doamna Vestager. Trecerea la energia verde nu ar trebui să se facă cu costuri și suferințe sociale atât de semnificative. Prin urmare, suntem surprinși că nu ați fost pe deplin informată despre ce înseamnă închiderea Mintia și care sunt consecințele ei. Putem presupune doar că în discuțiile pe care le aveți cu reprezentanții noștri guvernamentali astfel de aspecte sunt acoperite.
Noi, în România, am vrea să credem că principiul „a nu prejudicia în mod semnificativ” se aplică atât oamenilor, cât și mediului, atunci când vine vorba de tranziția la energia verde. Prin urmare, este dificil să înțelegem cum Uniunea Europeană a permis închi­derea centralei electrice fără a se asigura că orașe precum Deva au un sistem alternativ de încălzire sau că aceeași capacitate energetică este deja acoperită de alte capacități noi și funcționale de energie verde ?
Mai departe, sperăm că Comisia Europeană nu se scutește de responsabilitate și o împinge în totalitate către țările membre atunci când vine vorba de implementarea directivelor europene, indiferent de ce înseamnă asta în ceea ce privește costurile sociale în țări cu un sistem corupt.
Dorim să vă informăm că, în noiembrie 2020, a existat un program complet detaliat prezentat de către angajații Mintia pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon și pentru a trece la surse cu emisii reduse de carbon. Am atașat acest plan. Planul prezentat de angajații Mintia și cererea acestora de a da Mintia administrației locale astfel încât aceasta să rămână în proprietatea statului român și să continue să deservească Deva cu apă caldă și încălzire a fost tratată cu ignoranță și lăsată fără răspuns de către Ministerul Energiei. A existat o propunere din partea Ministerului Energiei către Comisia Europeană pentru o investiție în centrala Mintia?
Ca intenție de protejare a sănătății oamenilor și a viitorului planetei, este dificil de înțeles de ce închidem o centrală electrică pe cărbune care ar fi putut fi echipată cu filtre și să funcționeze pe cărbune cu conținut scăzut de sulf (0,1%) din Indonezia și forțăm oamenii să instaleze mii de sisteme individuale de încălzire cu gaz când studiile au arătat că acestea sunt foarte dăunătoare sănătății oamenilor din orașele cu densitate mare, cum ar fi Deva.
Am dori să credem că pentru țări precum România, a rămâne competitiv în Uniunea Europeană nu înseamnă a deveni cât mai slab în timp ce țările membre mai vechi devin din ce în ce mai puternice. Suntem convinși că dacă România are o economie puternică, propriile capacități de producție a energiei și a alimentelor în­seamnă o Uniune Europeană mai puternică în ansamblu.
Înțelegem că tranziția către energia verde are ca scop în sine reducerea emisiilor de carbon. Pare însă că dacă România dorește să rămână competitivă în tranziția către energia verde, trebuie să își închidă propriile capacități de producere a energiei ca scop în sine și să importe energie. Importul de energie nu ar trebui să fie scopul în tranziția către energia verde. Politica de tranziție către energia verde nu ar trebui să facă o țară instabilă și să îi afecteze securitatea și economia națională, făcând-o vulnerabilă și depen­dentă de alte țări.
Stimată doamnă Vesten­ger, devine din ce în ce mai dificilă promovarea Uniunii Europene și a directivelor de la Bruxelles în România ca măsuri de bunăstare pentru oamenii acestei țări. În fiecare zi oamenii fie pleacă din România, fie sunt obligați să suporte consecințele standardelor europene stricte care le șterg vechile moduri de viață, tradițiile și obiceiurile, în timp ce se chinuie să găsească stabilitate într-un mediu corupt. Nu putem înțelege discrepanța dintre alinierea la noile standarde europene și nivelul tot mai crescut de corupție și nedreptate judiciară din România. Am dori să credem că Comisia Europeană bifând casetele în care directivele europene sunt puse în aplicare nu înseamnă a lăsa facilități valoroase să fie predate investitorilor vulturi cu influență puternică asupra sistemului politic.
Din martie 2021, Guvernul nu a oferit nicio soluție pentru miile de persoane vulnerabile, copii, instituții publice și agenți economici din Deva care au rămas fără sistem de încălzire și vor trebui să sufere și în iarna viitoare. Mai mult, prețul energiei a crescut semnificativ ca urmare a reducerii pro­duc­ției și afectează economia noastră. Prin urmare, solici­tăm ca centrala electrică Mintia să înceapă să funcțio­neze imediat pentru ca să furnizeze încălzire și apă caldă pentru Deva și energie pentru România până când o alternativă va fi disponibilă pentru sistemul de termoficare al orașului și aceeași capacitate energetică pe care o are Mintia este nou construită și funcționează.
Cu sinceritate,
Anamaria Gavrilă, Deputat

(tradus din limba engleză)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.