„Structuri” – Expoziția de artă textilă semnată Ana-Maria Rugescu

Galeria Națională de Artă “Forma” din Deva a găzduit luni, 22 noiembrie, vernisajul expoziției personale de arte textile a artistei Ana-Maria Rugescu, eveniment organizat de UAP Deva, în colaborare cu Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara.

Cei prezenți au avut ocazia să admire lucrări excepționale inspirate din natură, realizate cu multă muncă și pasiune.

Expoziția’’Structuri ’’ sugerează reîntoarcerea la natură, tapiseriile fiind o modalitate de refacere a cadrului natural. Toate exponatele artistei Ana-Maria Rugescu sunt create dintr-o diversitate de materiale naturale, precum lână, bumbac, mătase, piele, rafie, sisal.Preferata artistei este lâna. Lâna dă o căldură ex­traordinară tapiseriilor. Și ele, la rândul lor, în­căl­zesc încăperea în care se află. Dar îi place și să com­bine materialele pe care le alege, în funcţie de fiecare lucrare sau proiect.

Atenția artistei Ana-Maria Rugescu s-a ȋndreptat acum asupra compoziției suprafețelor realizate din structuri geometrice clar definite, realizând imagini artistice unice şi personale. Cromatica lucrărilor este una tomnatică, armonioasă, iar acestea sunt de un rafinament și o eleganță aparte. Colajele  textile în care sunt inserate broderii și tapiserii unicat sunt forme de artă mai puțin întâlnite, datorită procesului anevoios și plin de migală.

Elementele din natură şi formele geometrice sunt ȋn concepția Anei-Maria Rugescu o sursă inepuizabilă de inspirație pentru viitoarele creații.

Artista iubeste culorile de toamnă, cărămiziurile, ocrurile, nuanțele de verde, acel verde rafinat. Ana-Maria Rugescu este printre puținele crea­toare de tapiserii care mai există astăzi în Ro­mânia și chiar în lume. Mai sunt foarte puțini artiști în țară care fac tapiserie. Din păcate,această artă, fiind și costisitoare, riscă să se piardă.

Născută la Deva, Ana Maria Rugescu este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – secția Artă decorativă. De-a lungul vieții și activității, artista și-a expus lucrările în expoziții personale, colective sau saloane de artă.

Expoziția „Structuri” poate fi vizitată în perioada 22.11-18.12.2021, între orele 10.00 și 18.00.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.