.

Zilele Europene ale Arheologiei

Sunt Zilele Europene ale Arheologiei, iar cu această ocazie, vineri, 18 iunie, la ora 12, are loc inaugurarea construcției de protecție a turnului-locuință nr. 2 din situl arheologic Costești-Cetățuie.

Lucrarea acoperă ruina prețioasă și fragilă, alcătuită din ziduri cu soclu puternic din blocuri prismatice de piatră și elevație din cărămidă nearsă. Structura este simplă, din lemn, cu noduri și întărituri metalice, așezată simplu pe teren, fără fundații, pentru a nu produce nici o perturbare a depunerilor arheologice.

Construcția de protecție a fost ridicată de Ambulanța pentru Monumente, la inițiativa și după proiectul realizat de Institutul Național al Patrimoniului, cu implicarea directă a Șantierului arheologic Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai, al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, al Consiliului Județean Hunedoara, prin Serviciul de Administrare a Cetăților Dacice, din cadrul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică Huunedoara, precum și cu sprijinul Primăriei Comunei Orăștioara de Sus.

Cetatea dacică Costești – Cetățuie este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea a fost construită cu scop de protecție împotriva cuceririi romane și este situată lângă satul Costeșticomuna Orăștioara de Sus. Înspre partea cea mai înaltă a cetății sunt turnurile locuință. In cazul lor, se poate observa cel mai bine modul de construcție a zidului dacic murus dacicus, de inspirație elenistică: două rânduri de pietre fasonate, de mari dimensiuni, așezate paralel, cu o umplutură de pământ, nisip și spărtură de piatră, între ele.

Grosimea medie a unui astfel de zid era de trei metri. Ambele turnuri au primul nivel construit din blocuri de calcar, continuând apoi cu un zid din cărămizi arse. Prezența celor două turnuri-locuință pledează în favoarea ipotezei că aici s-a aflat prima reședință a regilor daci, înainte de a fi mutată la Sarmizegetusa. Între cele două turnuri, chiar la mijlocul platoului din vârful dealului, se găsesc patru pietre, pe care se sprijineau picioarele unui foișor de lemn. Al doilea turn-locuință este amplasat la capătul unei scări monumentale de piatră, iar la capătul de jos al treptelor se află chiar bastionul.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate